Londýn nebude v Bruseli ako Oslo

Dva razy to už EÚ v Nórsku skúsila, no neuspela. Obyvatelia severskej krajiny najprv prvýkrát v roku 1972 v referende povedali nie vstupu do spoločného európskeho projektu.

16.02.2015 10:27
debata (3)

A rovnako sa skončilo všeľudové hlasovanie v roku 1992. Nórsko je však členom Európskeho hospodárskeho priestoru. Oslo je tak ekonomicky úzko spojené s Európskou úniou a jej trhom. Nórsko dokonca neraz rýchlejšia ako členské štáty EÚ zavádza do praxe legislatívu z Bruselu. Británia je, naopak, už vnútri únie. Lenže takmer isto ju čaká referendum o tom, či v EÚ zostane. Konzervatívny premiér David Cameron všeľudové hlasovanie Britom sľúbil, keď zostane po májových voľbách pri moci. Aj keby krajinu riadila iná vláda, je veľmi pravdepodobné, že referendum sa konať bude.

Cameron zdôrazňuje, že pred hlasovaním bude dôležité, aké vzťahy si Británia s EÚ vyrokuje. Londýnu sa určite nepáči ďalšie prípadné prehlbovanie integrácie. Mohlo by byť teda pre Britániu prijateľné podobné postavenie, aké má Nórsko?

Nezdá sa to príliš pravdepodobné. "Nie som v postavení, aby som radila britským voličom. Naša premiérka Erna Solbergová však opakovane povedala Cameronovi, že dohoda o Európskom hospodárskom spoločenstve nie je práve šitá na mieru Londýnu. Vidím to tak, že v Británii majú najmä debatu o tom, že ich trápia európske regulácie. Teda to, čo Oslo do veľkej miery preberá. Takže keď sú regulácie hlavným problémom, na ktorý sa chcú Briti zamerať, tak by to nevyriešil ich prípadný vstup do Európskeho hospodárskeho priestoru,“ povedala pre Pravdu štátna tajomníčka nórskeho ministerstva zahraničných vecí Ingvild Stubová.

Keby sa Londýn rozhodol odísť z únie, stratil by pozíciu, keď môže ovplyvňovať politiku EÚ zvnútra. "Preto nie je možné, aby bola Británia len členom Európskeho hospodárskeho priestoru. Neverím, že by akceptovala rolu, keď sa musí politike prispôsobovať, ale priamo ju netvorí. Je to prípad Nórska vo vzťahu k únii,“ pripomenul pre Pravdu Kristian Steinnes, expert na európsku a britskú politiku z Univerzity vedy a technológií v Trondheime.

A čo Nórsko a jeho možný vstup do EÚ? „V referende by som hlasovala za úniu, ale demokraticky rešpektujem rozhodnutie voličov,“ hovorí Stubová.

"Vstup Nórska do EÚ nebude v blízkej budúcnosti na programe dňa. Došlo by k tomu len v prípade, že by na jednej či druhej strane nastali obrovské zmeny,“ reagoval pre Pravdu expert na EÚ Terje Knutsen z Bergenskej univerzity. "Denník Financial Times v roku 1994 po neúspešnom referende napísal, že Nórsko je pravdepodobne jediná krajina v Európe, ktorá si môže dovoliť byť mimo únie. Stále to platí,“ myslí si Knutsen.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Nórsko #Oslo