Orbán čaká od Putina plyn

Bude to najháklivejšia návšteva, akú od príchodu k moci prijme maďarský premiér Viktor Orbán. Do Budapešti v utorok príde šéf Kremľa Vladimir Putin.

17.02.2015 09:30
Viktor Orban, Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Obaja sa v utorok stretnú v Budapešti.
debata (69)

Orbán tvrdí, že na pragmatických vzťahoch s Moskvou a snahe uzavrieť s ňou dlhodobú dohodu o dodávkach plynu nie je nič zlé. Prvá cesta Putina do niektorej z krajín EÚ a NATO po trištvrte roka trvajúcej izolácii však u mnohých Maďarov nevyvoláva nadšenie.

„Putin: net – Európa: áno!“ znelo z hrdiel účastníkov demonštrácie, ktorí včera večer pochodovali po symbolicky vybranej trase od peštianskej Východnej po Západnú železničnú stanicu. „Politika Orbánovej vlády sa čoraz viac blíži k Putinovej a celá krajina sa vzďaľuje Európe,“ uviedlo vo svojom vyhlásení združenie mimovládnych organizácií Humánna platforma, ktoré protest organizovalo. „Európska únia je stonásobne lepším spojencom Maďarska ako Putinova diktatúra,“ zdôraznila Humánna platforma, podľa ktorej Orbán chce krajine nanútiť východný kurz, na ktorý nedostal mandát.

Ruský prezident príde do Budapešti iba na pár hodín. Priletieť má o druhej popoludní a večer sa vracia späť. Vráti tak vlaňajšiu pracovnú návštevu Orbána v Moskve, počas ktorej uzavreli kontrakt o rozšírení atómovej elektrárne Paks a poskytnutí ruského úveru vo výške desať miliárd eur. Podľa čerstvého prieskumu túto dohodu neschvaľuje až 60 percent Maďarov. Mnohí v nej vidia zvýšenie závislosti od Ruska a korupčné riziká.

V Maďarsku sa vedú spory, komu terajšia návšteva viac prospeje. Objavili sa aj názory, že Putin sa sám nanútil. Orbán to však osobne poprel. „Pána prezidenta Putina som pozval ja, a som rád, že príde,“ povedal Orbán pre rádio Kossuth. „Je to diskutovaný, ale uznávaný aktér politického života,“ dodal s tým, že vlani v júni šéfa Kremľa privítali aj v susednom Rakúsku.

Orbánov šéf diplomacie Péter Szijjártó označil návštevu Putina za „osudovo významnú z hľadiska energetickej bezpečnosti“. Argument, že dlhodobý kontrakt na dodávky ruského plynu tento rok vyprší, a preto je potrebné súrne dohodnúť nový, opozícia odmieta. Podľa nej Maďarsko v uplynulých rokoch neodobralo objednané objemy a ich povinné dočerpanie tak dáva Budapešti dosť času na ďalšie vyjednávania.

„O schôdzku má momentálne väčší záujem Putin,“ myslí si historik Zoltán Sz. Bíró. „Touto návštevou chce ukázať, že v EÚ zostali ešte takí partneri, ktorí aj v napätej geopolitickej situácii sú pripravení prijať ho,“ povedal pre InfoRádió. Podľa tohto experta na Rusko si Orbán uvedomuje, o aké háklivé gesto z jeho strany ide.

Aby vyvážil dojem a otupil nedôveru západných partnerov, narýchlo sa maďarský premiér minulý piatok vybral do Kyjeva. Podozrenie, že sa orientuje na Moskvu, má podľa Bíróa čiastočne vyvrátiť aj to, že iba pred dvoma týždňami v Budapešti prijal nemeckú kancelárku. Po návšteve Angely Merkelovej Orbán pre Frankfurter Allgemeine Zeitung hovoril o veľkom význame spoločného postoja EÚ k rusko-ukrajinskému konfliktu. A na priamu otázku, či si stále myslí, že zavedením sankcií proti Moskve Európa sama seba strelila do nohy, maďarský premiér svoj kontroverzný vlaňajší výrok už nezopakoval: „Sľúbil som kolegom v EÚ, že nech si o tom myslím čokoľvek, už to viac nevyrieknem.“

Šéf Ústavu svetovej ekonomiky Maďarskej akadémie vied András Deák si vie predstaviť istú ústretovosť zo strany Putina pri rokovaní o plyne. „Je reálne, že budeme môcť kupovať ruský plyn za nižšie ceny a v pružnejších objemoch,“ povedal pre magazín Hetek. Hospodársky zisk však podľa neho bude mať svoju diplomatickú cenu. „Putin tak dokáže, že nie je izolovaný od celej Európskej únie a po Merkelovej návšteve v Budapešti jej dá signál: ,Orbán nie je váš',“ predpovedá Deák, podľa ktorého „táto hojdačková diplomacie zničí medzinárodný kredit Maďarska.“

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Vladimir Putin