Čo je za strašnou brutalitou Islamského štátu? Chce vyprovokovať 'posledný boj'

Strategické prekvapenia možno dosiahnuť nezmyselným alebo sebazničujúcim činom. Toto heslo mal na svojom pracovnom stole bývalý riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Robert Gates.

17.02.2015 16:17
Islamskí štát, egyptskí kresťania Foto:
Najnovšie členovia Islamského štátu šokovali svet nemilosrdnou hromadnou popravou egyptských kresťanov.
debata (60)

Televízia CNN ho citovala v úvahe o zmysle činov skupiny radikálov, ktorí si dali meno Islamský štát a ktorí si brutálnymi a nepochopiteľnými vraždami robia nepriateľov tak medzi moslimami, ako aj v nemoslimskom svetom.

Nikto nechápe stratégiu, ktorou si Islamský štát rozširuje zoznam svojich nepriateľov, od šiitov, Kurdov, jezídov, kresťanov až po samotných moslimov. Nacisti i Červení Kméri svoje zločiny proti ľudskosti skrývali. Čo núti Islamský štát dokumentovať ich a šíriť cez sociálne siete bez ohľadu na dôsledky?

Prečítajte si komentár Mariána Repu Zabudnutí kresťania.

Keď sa vlani v auguste objavilo video s vraždou amerického novinára Jamesa Foleyho, sformovala sa proti Islamskému štátu koalícia, ktorá proti nemu začala bojovať v Iraku. V dôsledku jej akcií prišlo o život 6-tisíc ľudí. Podobne upálenie jordánskeho pilota Maáza Kasásbu zjednotilo proti Islamskému štátu Arabov a Jordánsko sa pustilo do kampane proti islamistom v Sýrii. Nedávny masaker egyptských koptov priviedol do kampane Egypt, ktorý neváhal bombardovať pozície Islamského štátu v Líbyi. Islamský štát neprestáva prekvapovať nezmyselným a sebazničujúcim charakterom svojich akcií.

Dábik je mesto, v ktorom sa odohrá posledný boj

Pochopenie zámeru islamistov možno hľadať v časopise, ktorý Islamský štát vydáva pod názvom Dábik. Vyšlo už sedem čísel a kto si ho pozorne prečíta, pochopí, že je chybou považovať Islamský štát za rozumne uvažujúceho hráča. Jeho ideológia sa podobá apokalyptickému kultu. Islamský štát verí, že sa ľudstvo blíži k svojmu koncu a že Islamský štát tento koniec svojimi aktivitami môže urýchliť.

Pre príbuzných zajatých egyptských kresťanov... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
Islamský štát, Egypt Pre príbuzných zajatých egyptských kresťanov bola ich krutá poprava obrovským šokom.

Samotný názov Dábik je mnohovravný. Tak sa totiž volá mesto v dnešnej severnej Sýrii, do ktorej prorok Mohamed umiestnil rozhodujúcu bitku medzi armádami islamu a Ríma. Jej víťazom vraj bude pravý islam. „Tak, ako sa Veľká bitka približuje, nie je už možné stáť opodiaľ ako pozorovateľ,“ píše sa v Dábiku. Inými slovami buď ste na strane Islamského štátu, alebo križiakov a nevercov. Na videu, ktoré zaznamenáva smrť ďalšieho z amerických rukojemníkov Petera Kassiga britský hovorca hovorí: "Teraz pochováme v Dábiku prvého križiaka a nedočkavo čakáme príchod zvyšku našich nepriateľov."Ak sa má podobenstvo o poslednej bitke naplniť, je zrejme potrebné, aby sa do bojov v Sýrii zapojili západné pozemné vojská.

Vo svete, v ktorom prevláda sekulárne myslenie, je predstava o rozhodujúcej bitke v neznámom sýrskom mestečku absurdná, ako ako keď sa Mayovia domnievali, že môžu budúcnosť ovplyvniť ľudskými obetami. Lenže pre Islamský štát je toto proroctvo absolútne reálna vec. Jeho členovia sú presvedčení o tom, že sú predvojom náboženskej vojny, v ktorej víťazom bude pravý islam.

Islamský štát je presvedčený, že stojí na strane dobra

K rovnakému záveru dospeli vo svojej knihe Islamský štát: Štát teroru aj autori J. M. Berger a Jessica Sternová. Islamský štát podľa nich rovnako „ako iné násilnícke apokalyptické skupiny na seba pozerajú ako na účastníka kozmickej vojny medzi dobrom a zlom, v ktorom neplatia pravidlá morálky“.

Kresťania sú pre islamistov úhlavnými... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
Egypt, kresťania, Islamský štát Kresťania sú pre islamistov úhlavnými nepriateľmi. Volajú ich križiaci a sľubujú im tvrdú prehru v poslednom apokalyptickom boji.

Podobne komentátor Graeme Wood dospel k názoru, že Islamský štát sa striktne riadi proroctvami a príkladom Mohameda. „Moslimovia môžu Islamský štát odmietať, a väčšina to robí, ale nemôžu tvrdiť, že to nie je náboženská skupina. Spojené štáty Islamský štát hrubo podcenili, keď tvrdili, že to nie je náboženská skupina, ktorej učenie je potrebné pochopiť a postaviť sa mu na odpor,“ hovorí Wood.

Členovia Islamského štátu sú presvedčení o tom, že sú účastníkmi kozmickej vojny a že stoja na strane dobra. A to ich podľa nich oprávňuje zabiť každého, koho budú považovať za oponenta tohto názoru.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Islamský štát