Byť priateľom Ruska sa oplatí, odkazuje Putin z Pešti

Budapešťou ruský prezident prefrčal takpovediac na plný plyn. Bleskovú pracovnú cestu začal Vladimir Putin s hodinovým meškaním až po tretej popoludní. Večer sa už vracal späť. Za tých niekoľko hodín však stačil vyvolať obrovský rozruch. Pozornosť návšteva pútala najmä vzhľadom na ukrajinskú krízu, pre ktorú Putina v Európe už trištvrte roka nik neprijal.

18.02.2015 10:00
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (251)

Premiér Viktor Orbán, ktorý aj po zrušení projektu South Streem verí, že ruský plyn po prípadnom vybudovaní nového plynovodu cez Turecko bude prúdiť na západ cez Maďarsko, necítil zábrany a Putina pozval. Ešte pred príchodom ruského hosťa sa Orbán v noci na utorok vybral do prihraničnej Subotice na neformálnu schôdzku so srbským premiérom Aleksandarom Vučičom. Belehrad je podobne ako Budapešť považovaný za jedného z najbližších partnerov Moskvy v Európe a tiež má záujem, aby ho trasa, ktorá nahradí South Stream, neobišla.

Hlavným bodom rozhovoru Orbána s Putinom bola energetika. Rokovali najmä o dodávkach plynu. Maďarsku tento rok vyprší dvadsaťročný kontrakt s Ruskom a Orbán si podľa vlastných slov želá nový, krátkodobejší a pružnejší kontrakt. Nakoniec obaja predstavitelia oznámili, že v tejto oblasti uzavreli politickú dohodu. Ako vo večerných hodinách povedal Orbán, „podľa novej dohody je tu možnosť použiť aj plyn, ktorý sme nevyužili a zaplatiť zaň až potom“.

Podľa politického analytika Pétera Krekóa jedným zo základných záujmov Orbána je zabezpečiť lacné energie, preto je pre neho dôležité udržať dobré vzťahy s Moskvou. „V súčasnej medzinárodnej situácii však stretnutie bolo prinajmenšom rovnako dôležité aj pre ruského prezidenta,“ povedal Krekó pre televíziu Euronews a dodal: „Pre Putina bolo najdôležitejšie, aby svetu odkázal, že byť priateľom Ruska sa oplatí. Mohol tiež dúfať, že Maďarsko sa stane tou krajinou, ktorá nalomí konsenzus v Európskej únii.“

So zbližovaním s Moskvou nie každý v Maďarsku súhlasí. V predvečer príchodu Putina to dalo nahlas na vedomie asi dvetisíc účastníkov budapeštianskeho pochodu, ktorý sa konal pod heslom „Putin: net – Európa: áno!“

Ani demokratická opozícia netajila svoje výhrady. Bertalan Tóth, podpredseda poslaneckého klubu socialistov, požiadal premiéra, aby na stretnutí s Putinom reprezentoval nie záujmy oligarchov, ale maďarského národa „Národným záujmom je, aby premiér nedoviedol Maďarsko do nijakej závislosti a podriadeného postavenia s Ruskom, ktoré je zamiešané do vojnového konfliktu,“ citovala ho agentúra MTI. „Orbán ako premiér členskej krajiny EÚ a NATO nemá nijaký dôvod ponúknuť na predaj nezávislosť Maďarska,“ dodal Tóth. Za najdôležitejšie označil to, aby maďarský premiér neuzavrel dlhodobú zmluvu o plyne s ruským prezidentom. „Na svetových trhoch priebežne klesá cena plynu, a to aj ruského. Okrem toho, z dlhodobého kontraktu uzavretého v roku 1995 sa nazbierali také objemy neprevzatého plynu, ktoré Maďarsku vystačia na ďalšie štyri až päť rokov,“ pripomenul socialistický politik, podľa ktorého na vyjednávania zostáva ešte dosť času.

Putin bol naposledy v Budapešti v roku 2006, keď ho vrelo prijal vtedajší socialistický premiér Ferenc Gyurcsány. Orbán bol v tom čase ešte protirusky zameraný a Gyurcsánya pre paktovanie s Moskvou obviňoval z vlastizrady. Teraz sa úlohy vymenili. „Putin bol vopred istým víťazom stretnutia a Maďarsko sa stalo najslabším ohnivkom reťaze v Európe,“ povedal v utorok Gyurcsány pre televíziu ATV. „V Európe sa nik s Putinom nestretáva, rozprávajú sa s ním nanajvýš o situácii na Ukrajine,“ dodal.

Naopak, známy konzervatívny publicista Zsolt Bayer, Orbánov blízky priateľ a spoluzakladateľ vládnej strany Fidesz, ktorý pred deviatimi rokmi preklínal Gyurcsánya za to, že „lezie do postele Putinovi“ v utorok šéfovi Kremľa napísal na stránkach provládneho denníka Magyar Hírlap oslavný otvorený list. „Čakám vás. Lebo teraz máte vy pravdu. To je prvé a najdôležitejšie, čo musíme vyriecť. Máte pravdu skoro vo všetkom. A najviac v tom, že ste nenechali Rusko padnúť,“ píše Bayer a dodáva: „Tak ako Američania svojho času kúpili od cára Aljašku, rovnako by odvtedy kúpili celé Rusko, len ešte lacnejšie. Vy ste však Rusko neopustili. Spravili ste ho silným. Udržali ste ho ruským. A nič viac a väčšie ste urobiť nemohli.“

© Autorské práva vyhradené

251 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #Viktor Orbán #Vladimir Putin