Švédski policajti vraj v Kodani zabránili väčšej tragédii

Dvaja švédski policajti poverení ochranou kresliča Larsa Vilksa pri sobotňajšej streľbe na kultúrnu kaviareň v Kodani zabránili ešte väčšiemu krviprelievaniu. Podľa agentúry AFP je o tom presvedčená švédska polícia.

18.02.2015 12:48
Kodaň, útok Foto: ,
Policajt stojí pred synagógou v Koadni, kde došlo k útoku.
debata

S atentátom na kaviareň Krudttönden i s následným nedeľňajším útokom pred synagógou v centre Kodane je spájaný dvadsaťdvaročný Omar Abdel Hamid El-Hussein, ktorý sa narodil v Dánsku palestínskym rodičom. Oba útoky si vyžiadali vždy jednu obeť, po druhom z nich polícia zabila aj atentátnika.

Prvý útok bol pravdepodobne namierený proti švédskemu karikaturistovi Vilksovi, ktorý sa v kaviarni zúčastnil debaty o islamizme a slobode slova a vyviazol nezranený.

„Zachovali sa príkladne a my sme hrdí na to, že v tejto veľmi zložitej situácii reagovali takým spôsobom,“ povedal regionálnemu denníku Sydsvenskan zástupca švédskej polície Jarl Holmström. Kvôli vyšetrovaniu však vraj nemohol prezradiť podrobnosti.

Podľa iného policajného zdroja boli švédski policajti jediní, ktorí na útočníka reagovali. „Viem, že jeden z nich vyprázdnil proti útočníkovi celý zásobník,“ povedal druhý zdroj.

Vilks v utorok kritizoval nedostatočnú prítomnosť dánskej polície na akcii, ktorú v dánskej metropole spoluorganizoval. „Od atentátu na parížsku redakcii časopisu Charlie Hebdo bolo vysoké riziko útokov a Dáni to nevzali do úvahy. V sobotu neposilnili bezpečnostné opatrenia,“ vyhlásil šesťdesiatosemročný kreslič, kritizovaný moslimami za karikatúry proroka Mohameda.

V stredu sa koná pohreb židovského mladíka, ktorého útočník v noci zo soboty na nedeľu zastrelil pred kodanskou synagógou.

debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #policajti #Dánsko #Kodaň #Švédsko #islamista