V Bosne zatkli šesť osôb kvôli podpore Islamského štátu

Bosnianska polícia zatkla v utorok a v stredu dopoludnia šesť osôb podozrivých z podpory terorizmu. Niektorých ľudí zastavila pri pokuse vydať sa do Sýrie, aby sa tam pripojili k radikálnej organizácii Islamský štát.

18.02.2015 13:51
debata

Ďalší sú podozriví z organizovania nezákonného odchodu bosnianskych občanov do Sýrie. Informujú o tom bosnianske médiá s odvolaním sa na vyhlásenie vydané prokuratúrou zaoberajúcou sa organizovanou kriminalitou.

Prokuratúra v súvislosti s akciou oznámila, že zadržaní patria k radikálnemu náboženskému hnutiu.

Zatýkanie prebehlo v Sarajeve, vrátane tamojšieho letiska, a na priechodoch v oblastiach Bihać a Maglaje. Obvinenia sa týkajú trestných činov organizovania teroristických skupín, financovanie teroristických aktivít a vytvárania ozbrojených skupín v zahraničí a členstva v nich.

Bosnianske výzvedné služby podľa médií uvádzajú, že k islamistickým bojovníkom v Iraku a Sýrii sa už pripojilo okolo dvoch stoviek občanov Bosny a Hercegoviny. Takmer tridsať z nich bolo zabitých a okolo štyroch desiatok sa vrátilo domov.

Bosniansky parlament vlani schválil novelu Trestného zákona, ktorá umožňuje trestať zapojenie do ozbrojených formácií v zahraničí až desaťročným väzením. Nepodmienečné tresty hrozia aj tým, ktorí odchod na zahraničné bojisko financujú alebo propagujú.

V januári začal v Bosne vôbec prvý proces spojený s rekrútovaním ľudí pre Islamský štát. Pred súdom stál vodca miestnych radikálnych moslimov Husein Bosnić, obviňovaný z podnecovania terorizmu a vytvárania teroristických skupín. Pri svojich kázňach na rôznych miestach v rokoch 2013 a 2014 podľa obžaloby vyzýval svojich veriacich, aby odišli bojovať do Sýrie a Iraku.

Bosna a Hercegovina má 3,8 milióna obyvateľov, z ktorých asi 40 percent tvoria moslimovia, väčšinou umiernení. Ďalšími významnými náboženskými skupinami sú pravoslávni Srbi a katolícki Chorváti.

debata chyba
Viac na túto tému: #bosna #Bosna a Hercegovina #zatykač #Islamský štát