Francúzska prokuratúra navrhla oslobodenie Straussa-Kahna

Prokuratúra vo francúzskom meste Lille v utorok požiadala vyšetrovací súd o zbavenie bývalého generálneho riaditeľa Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominiquea Straussa-Kahna obvinení z kupliarstva.

18.02.2015 15:26
Dominique Strauss-Kahn, Francúzsko, MMF, súd, Foto: ,
Dominique Strauss-Kahn
debata (6)

Strauss-Kahn, ktorý sa pred súdom v Lille zodpovedá z vážnych obvinení spolu s ďalšími 13 osobami, podľa prokurátora Frederica Fevreho prostitútky neplatil ani ich nezháňal.

Tribunál zároveň poukázal na fakt, že obvinení vrátane Straussa-Kahna už zaplatili „vysokú cenu“ za svoje konanie. To označil za uspokojovanie si svojich „eg, ambícií a sexuálnych túžob“. Sledovaný proces trvajúci už takmer tri týždne by sa mal skončiť v najbližších dňoch, pričom prominentnému politikovi hrozí až desať rokov väzenia a vysoká pokuta.

Kauza dostala pomenovanie Carlton podľa luxusného hotela v Lille, kde sa okrem Paríža a Washingtonu sexuálne orgie v priebehu rokov 2008 až 2011 za účasti Straussa-Kahna konali. Bývalý 65-ročný šéf MMF sa ohradzuje, že nemal tušenie o tom, že prítomné ženy sú prostitútky, čo prokuratúra odmieta a žiada trest.

Niekdajšieho prominentného francúzskeho socialistického politika v máji 2011 zatkla americká polícia krátko po tom, ako opustil svoj newyorský hotel. Chyžná ho totiž obvinila zo sexuálneho útoku. Jej výpoveď i dôveryhodnosť bola neskôr spochybnená a proces zrušený, Strauss-Kahn však medzitým aj vo svetle ďalších škandálov odstúpil z čela MMF.

Následne chyžnú zažaloval a žiadal od nej milión dolárov ako odškodné za ujmu na cti. Až koncom roka 2012 sa mimosúdne dohodli, údajne jej vyplatil státisíce dolárov. Škandál však Straussa-Kahna, už v tom čase veľkého konkurenta vtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, s najväčšou pravdepodobnosťou pripravil o zisk prezidentského kresla.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Francúzsko #súd #Dominique Strauss-Kahn #kupliarstvo