Líbya sa vraj má stať odrazovým mostíkom radikálov do Európy

Radikálna organizácia Islamský štát (IS) chce do Líbye poslať veľké množstvo svojich bojovníkov s úlohou dostať sa ako utečenci cez Stredozemné more do Európy. Majú potom rozpútať útoky v juhoeurópskych mestách a pokúsiť sa útočiť aj na nákladné lode. S odvolaním sa na listy, ktorých autormi sú stúpencami IS, o tom informoval britský denník The Telegraph.

18.02.2015 16:37
debata (39)

Príslušníci IS v Líbyi povraždili 21 Egypťanov a Káhira tento týždeň začala nálety na pozície IS v Líbyi. Egypt chce, aby sa proti IS v severnej Afrike zostavila koalícia podobná tým, ktoré proti tejto organizácii bojujú v Iraku a Sýrii.

Taliansko je prípadným prílivom radikálov ohrozené najviac, pretože práve tam končí množstvo severoafrických utečencov, ktorí sa rozhodnú dostať do Európy po mori. Taliansko už v utorok schválilo bezpečnostné opatrenia, v rámci ktorých bude do ulíc miest v celej krajine vyslaných 4 800 vojakov. Podľa ministerstva vnútra budú strážiť citlivé objekty najmenej do júna. Päť stoviek z týchto vojakov bude v Ríme, kde už sa teraz vojsko podieľa na strážení diplomatických misií a rezidencií, synagóg a židovských škôl.

Minister zahraničia Paolo Gentiloni v stredu v parlamente povedal, že je potrebné, aby OSN urýchlene hľadala politické riešenie pre Líbyu. O Líbyi rokuje aj Bezpečnostná rada OSN.

Hovorca líbyjskej armády Ahmad Mismarí tento týždeň vyhlásil, že v každom líbyjskom meste existujú spiace bunky IS, ktoré majú kontakty na vedenie tejto organizácie v Iraku. Pohyb týchto ľudí je vraj nemožné presne určiť, niektorí sa snažia dostať do milícií, ktoré kontrolujú líbyjskú metropolu Tripolis a sú proti zahraničnej intervencii.

Analytici, ktorých oslovila agentúra AFP, upozorňujú, že v prípade intervencie by bolo mimoriadne ťažké stanoviť presné ciele pre koaličné lietadla. Nehľadiac na to, že by sa ešte prehĺbil chaos, ktorý už teraz vytvára vzájomný boj znepriatelených líbyjských milícií.

„V prípade pozemnej intervencie sa z Líbye stane krajina džihádu, kam budú prúdiť radikáli z Afriky, Iraku aj Sýrie,“ povedal odborník na boj proti terorizmu Mazin Šaríf. Analytik Luis Martinez upozornil, že ak sa obmedzí intervencia len na nálety, bude to znamenať aj civilné obete a radikalizáciu líbyjského obyvateľstva.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Európa #islamisti #útok radikálov #Islamský štát