Kopaczová žiada od Orbána jednotu voči Ukrajine

Poľská premiérka Ewa Kopaczová pri rokovaní so šéfom maďarskej vlády Viktorom Orbánom podľa poľských médií zdôrazňovala potrebu jednotného postoja Európskej únie k ukrajinskej kríze.

19.02.2015 07:13 , aktualizované: 20:27
Orbán, Kopaczová Foto: ,
Viktor Orbán
debata (50)

Kým Orbán čelí kritike Západu za pestovanie blízkych vzťahov s Moskvou, Poľsko patrí k najostrejším kritikom ruskej politiky voči Ukrajine. Podľa poradcu premiérky vraj Kopaczová vyzývala Orbána k poriadku. Šéf poľskej opozície sa s maďarským premiérom odmietol stretnúť. „V úprimnom a ťažkom rozhovore – medzi priateľmi býva, že si hovoria do očí, čo si myslia – som premiérovi Orbánovi povedala, že jednota krajín Európskej únie a štátov vyšehradskej štvorky (V4) voči situácii na Ukrajine má kľúčový význam,“ zdôraznila poľská premiérka. Členmi V4 sú okrem Poľska a Maďarska tiež Česko a Slovensko.

Kopaczová s odvolaním na tradičné priateľstvo medzi Poliakmi a Maďarmi pripomenula Orbánovi, že oba národy a krajiny sa až po rokoch podrobenia a diktatúry „dovezené z Východu“ začlenili do západného spoločenstva, a zdôraznila, že aj Ukrajinci majú právo sami rozhodovať o svojom osude.

„V našich spoločných dejinách Poľsko a Maďarsko vždy utrpeli, keď v zahraničnej politike právo nahrádzala sila,“ povedala Kopaczová v zjavnej narážke na ruskú politiku a na utorkovú návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v Budapešti.

Počas nej Orbán oznámil dohodu o nákupe ruského plynu, zatiaľ čo Putin využil príležitosť k výpadom proti Ukrajine, kde proruskí separatisti dokončili dobytie strategického dopravného uzla Debaľcevo na východe krajiny.

Nasledujúci deň Orbán ostro kritizoval predchodcu Kopaczovej na čele poľskej vlády, teraz prezidenta Európskej únie Donalda Tuska za snahu izolovať Rusko. „Rozpor v Európskej únii je hlboký, je strategickej povahy,“ vyhlásil v stredu Orbán. Podľa neho je Tusk „na opačnej strane deliacej čiary“, než Maďarsko, Česko, Slovensko a Rakúsko, ktoré sú podľa Orbána toho názoru, že s Moskvou je potrebné spolupracovať.

Orbán prišiel vo štvrtok do Varšavy na hospodárske fórum, ale vyžiadal si aj schôdzku s premiérkou. Pred novinármi zdôraznil, že minské dohody o mierovom urovnaní ukrajinskej krízy sú základom európskej jednoty, ktorú Maďarsko podporuje. „Vítame dohodu z Minska a myslíme si, že je to dobrý krok, základ európskej jednoty,“ povedal. S Kopaczovou rokoval aj o energetike či o vplyvoch zavedenia minimálnej mzdy v Nemecku na stredoeurópske krajiny.

S maďarským premiérom sa odmietol stretnúť šéf poľskej opozície, bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński, ktorého vzťah k Rusku je ešte kritickejší než postoj poľskej vlády. Kaczyński pozvanie na schôdzku odmietol s tým, že Orbánove postoje „ničia európsku solidaritu“.

Orbán „nedostal žiadne rozhrešenie, ale naopak bol vyzvaný k poriadku“, poznamenal šéf poradcov poľskej premiérky Jacek Rostowski. Orbán vraj vysvetľoval kroky maďarskej vlády, ktoré budia poľské pochybnosti, ale Kopaczová mu dala „dosť jasne najavo, aké je stanovisko poľskej vlády“. Každopádne premiérka nemohla odmietnuť schôdzku s maďarským kolegom, ako si mohol dovoliť šéf opozície. „Osobne to chápem,“ povedal poradca premiérky a pochválil Kaczyńského za „správny krok“.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Rusko #Viktor Orbán #Vladimir Putin #kríza na Ukrajine