Kolínske arcibiskupstvo priznalo obrovský majetok

Dva milióny farníkov a účtovná uzávierka ako vo veľkej nadnárodnej spoločnosti. Aj takto možno hodnotiť v stredu zverejnenú bilanciu katolíckeho arcibiskupstva v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Je najväčšie a najbohatšie v Nemecku. Vo zverejnenej bilancii za rok 2013 priznalo majetok vo výške 3,35 miliardy eur.

19.02.2015 08:45
Nemecko, kostol, Kolín nad Rýnom Foto: ,
Katolícke arcibiskupstvo v Kolíne nad Rýnom je najväčšie a najbohatšie v Nemecku. Na ilustračnej snímke je tamojší dóm.
debata (2)

Ako informoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, finančné investície predstavujú sumu 2,4 miliardy eur a sú uložené v cenných papieroch a fondoch nehnuteľností. Základné hmotné investície dosahujú výšku 646 miliónov eur a patria k nim najmä školy a ďalšie budovy. Asi šestina z nehnuteľností sa prenajíma a plynú z nich arcibiskupstvu stále príjmy. Do majetku nie sú zahrnuté nepredajné cennosti ako napríklad vzácna relikvia, akou sú kosti svätých Troch kráľov v kolínskom dóme.

K majetku patria aj podiely v rôznych podnikoch. V troch sú väčšinovým alebo úplným vlastníkom. Patrí k nim 70-percentný podiel v spoločnosti Rheinwohnungsbau GmbH, ktorá vlastní 6 138 bytov, z toho 4 781 v Düssel­dorfe, 1 130 v Duisburgu a 227 v Berlíne. Nájomné v týchto bytoch je priemerne 6,33 eura. V ďalších 14 spoločnostiach je arcibiskupstvo menšinovým vlastníkom, podnikajú najmä na trhu s nehnuteľnosťami, najmä bytmi v celom Nemecku.

Arcibiskupstvo síce disponuje veľkým majetkom, ale časť z neho je viazaná. Musí napríklad investovať do viac ako 600 pamiatkovo chránených kostolov a časť prostriedkov je určená aj na vyplácanie penzií zamestnancom. Rozpočet arcibiskupstva pre rok 2013 bol vo výške 811 miliónov eur, prebytok predstavoval 59 miliónov.

Zverejnenie bilancie má podľa generálneho vikára, budúceho hamburského arcibiskupa Stefana Hesseho prispieť k zvýšeniu transparentnosti hospodárenia cirkvi. „Aby sa už nikdy nestalo nič podobné ako v Limburgu.“ Narážal tak na prípad biskupa Franza-Petra Tebartz-van Elsta, ktorý spôsobil škandál s luxusnou vilou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #majetok #arcibiskup