Debaľcevo padlo, kotol zatiaľ zostáva

Ukrajinskí vojaci končia operáciu týkajúcu sa plánovaného stiahnutia z Debaľceva, vyhlásil prezident Petro Porošenko v priamom televíznom prenose z kyjevského letiska Boryspoľ pred bleskovou návštevou juhovýchodného frontu.

19.02.2015 09:15
Ukrajina, Petro Porošenko Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko tesne pred bleskovou stredajšou návštevou východného frontu oznámil na kyjevskom letisku Boryspoľ, že po splnení úloh sa ukrajinské ozbrojené zložky organizovane stiahli z mesta Debaľcevo a zaujali nové obranné postavenie.
debata (34)

„Dnes to už môžem povedať: plánovane sme stiahli už 80 percent jednotiek z Debaľceva,“ povedal v stredu tesne pred poludním najvyšší veliteľ s tým, že „ešte očakávame dve kolóny“. Ako však pripomínajú viacerí pozorovatelia, prezidentom spomínaný „plánovaný presun“ sa netýka jednotiek, ktoré sú ešte stále v tzv. debaľcevskom kotle. Podľa povstalcov je v ňom ešte asi 3 500 ukrajinských vojakov. Prezident Porošenko túto skutočnosť obišiel tvrdením, podľa ktorého „Debaľcevo sme kontrolovali, neexistovalo žiadne obkľúčenie“. Podľa agentúr však ťažko môže poprieť, že po opustení strategicky dôležitej debaľcevskej železničnej križovatky ide už o druhú veľkú porážku (prvou bol ústup z doneckého letiska) v boji o separatistický Donbas. Podľa Kyjeva ide o „príklad efektívneho velenia“, ktoré si však podľa povstalcov vyžiadalo dve- až tritisíc obetí a stovky zajatých vojakov.

Ukrajinskí novinári informovali aj o stovkách vojakov, ktorým sa podarilo preniknúť z obkľúčenia. „Za sebou zničili podľa rozkazu všetko, čo zničiť mali,“ informovala agentúra UNIAN. Aj podľa nej zostalo v Debaľceve veľa mŕtvych a ranených a nik vraj nevie, čo s nimi bude.

Rastie počet stúpencov mierového kompromisu

Počet Ukrajincov, ktorí sú za silové riešenie konfliktu v Donbase, klesol na 29 percent. Naopak, vzrástol počet tých, ktorí sú za mierový kompromis. Je ich podľa najnovšieho prieskumu až 61 percent. Oznámil to v stredu renomovaný ukrajinský sociológ Jevgenij Kopaťko.

Zdroj: Research & Branding Group,Kyjev

Ako pripomína Reuters, Debaľcevo stihol osud Ilovajska. Augustový masaker stál vtedy kreslo ministra obrany Valerija Heleteja. Ukazuje sa, že aj za „taktický ústup“ v Debaľceve budú padať hlavy aj v Kyjeve. Mohla by o tom svedčiť vlna kritiky na adresu armádneho velenia. Kritizuje ho nielen politická opozícia, ale aj velitelia tzv. dobrovoľníckych práporov.

„Mali sme dosť síl a bojových prostriedkov,“ komentoval ústup veliteľ práporu Donbas Semjon Semjončenko. Podľa neho „problémom je velenie a koordinácia, ktoré sú na tej najhoršej možnej úrovni“.

Ustupujúci vojaci potvrdili, že nedostávali žiadne posily a ústup bol chaotický. Na snímkach agentúr vidieť mnohých vojakov, ako pešo opúšťajú front. Jeden z nich novinárom povedal, že ani nevedeli, či ide o opustenie pozícií, alebo o pravidelnú rotáciu.

„Iba nám povedali, že musíme odísť, pretože naša jednotka má veľké straty,“ tvrdil vojak Mykola. Generalita v Kyjeve už vzápätí po „organizovanom ústupe“ z Debaľceva obvinila z neúspechu udržania mesta prápor dobrovoľníkov Krivbas z Dnepropetrovska. Ukrajinský generálny štáb podľa agentúry UNIAN ho obvinil zo svojvoľného opustenia línie frontu. Veliteľ práporu Mykola Kolesnyk generálnemu štábu tvrdo oponoval. V postoji kyjevských generálov podľa neho nebolo to hlavné.

„Ani slovo o tom, že neexistovalo veliteľské spojenie, že neprichádzali posily, technika, delostrelectvo, že sme museli mlčky sledovať, ako zomierajú ranení, ktorých nik neevakuoval, že veliteľ sektoru obrany zmizol bez stopy.“

Viacerí ukrajinskí pozorovatelia upozorňujú, že pád Debaľceva je iba začiatok. Špekulácie vyvolávajú ďalšie možné plány povstalcov.

„Pádom Debaľceva sa vojna nekončí. Útoky sa teraz sústredia na sever Luhanskej a na juh Doneckej oblasti,“ povedal pre televíziu Essperso analytik Vadym Denysenko. Nevylúčil, že budúcim terčom „separatistov a ruských vojakov“ bude tzv. Bachmutka, komunikácia vedúca do povstaleckého Luhanska na severozápad smerom k Severodonecku a Rubežnému.

„Je to priama cesta do Charkova,“ upozornil Denysenko. Jeho kolegovia zároveň hovoria o možnosti ťaženia vzbúrencov na prístav Mariupoľ. Povstalci sú iba 15 až 20 kilometrov od jeho predmestia. Prípadná kontrola strategického prístavu by umožnila pozemné spojenie s Krymom po azovskom pobreží.

Podľa agentúr pravda zatiaľ je, že vzbúrenci v Doneckej a Luhanskej oblasti začali v stredu sťahovať z frontovej línie ťažkú techniku vrátane delostrelectva. Je to v súlade s trinásťbodovým dokumentom podpísaným v Minsku minulý týždeň vo štvrtok členmi tzv. kontaktnej skupiny vrátane zástupcov samozvaných republík.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #proruskí separatisti #Debaľcevo