Povstalecké zóny v Donbase sú bez plynu, Rusko chce pomôcť

Ukrajina zastavila dodávky zemného plynu do povstaleckých oblastí na východe krajiny. Oznámili to v Donecku a Luhansku zástupcovia separatistov a zastavenie dodávok potvrdil aj Kyjev.

19.02.2015 11:58 , aktualizované: 16:02
debata (60)

Dodávka bola prerušená do povstaleckých zón v Doneckej oblasti, luhanskí separatisti vraj s plynom vydržia len do štvrtkového popoludnia. Ruská spoločnosť Gazprom oznámila, že do povstaleckých zón odosiela plyn určený podľa kontraktu pre Ukrajinu.

„Kohútiky boli v stredu večer úplne vypnuté, žiadny plyn neprúdi,“ konštatoval donecký povstalecký vodca Andrej Purgin. V oblasti, kde sa teploty pohybujú pod desiatimi stupňami mrazu, môže podľa médií zastavenie dodávok plynu spôsobiť vážne hospodárske škody a skomplikovať život domácnostiam.

Vedenie ukrajinskej štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz potvrdilo, že dodávky na východ krajiny boli v strede skutočne zastavené. „Dôvodom je kritické poškodenie plynovodnej siete,“ uviedla firma vo vyhlásení. Obnovenie dodávok podľa Naftogazu nie je možné, pretože v danom regióne pokračujú ozbrojené zrážky. Akonáhle skončí, bude plynovod opravený.

Ruská agentúra TASS oznámila, že ruský premiér Dmitrij Medvedev nariadil ministerstvu energetiky a plynárenskému monopolu Gazprom, aby vypracovali návrh na dodávky plynu pre Donbas vo forme humanitárnej pomoci. Rusko by podľa premiéra malo plyn pre povstalecké zóny na východe Ukrajiny zabezpečiť, ak Kyjev svoje dodávky neobnoví.

Agentúra Interfax následne oznámila, že Gazprom previedol časť dodávok plynu určených pre Ukrajinu priamo do povstaleckých zón. Surovina podľa Gazpromu do „ľudových republík“ smeruje cez hraničné meracie stanice Platovo a Prochorovka.

Podľa „ministra energetiky“ samozvanej Luhanskej vlády Dmitrija Ljamina dodávky plynu na povstalecké územie zablokovali neznámi ozbrojenci, ktorí „zrejme konali na základe rozkazu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany“. Prečerpávacie zariadenie vraj čiastočne demontovali na stanicu, ktorá sa nachádza na území kontrolovanom ukrajinskou armádou.

V Luhansku sú vraj povstalecké zóny bez plynu. Takzvaný premiér Luhanskej povstaleckej vlády Gennadij Cypkalov ruskej agentúre TASS povedal, že vedenie vzbúrencov o situácii rokuje s Ukrajinou „aj s inými štátmi“. Prerušenie dodávky označil za prejav politického a hospodárskeho nátlaku.

„Ak sa s Ukrajinou alebo Ruskom nedohodneme, čaká nás doba ľadová,“ povedal Cypkalov. „Kyjevské úrady chcú vyvolať medzi našimi ľuďmi paniku. Urobili to práve v čase, keď udreli mrazy a spotreba plynu je veľká,“ povedal premiér luhanských radikálov.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Donecko #Luhansko