Irán podľa expertov nevyvrátil podozrenie o jadrovej bombe

Irán stále nevyvrátil podozrenie, že má v úmysle vyrobiť jadrovú bombu. Vo svojej správe to uvádza Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

19.02.2015 16:48
Irán, urán, jadro Foto:
Snímka zachytáva iránsky výskumný jadrový reaktor
debata

Podľa agentúry Reuters to môže skomplikovať úsilie o uzavretí dohody medzi Iránom a šiestimi mocnosťami (USA, Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína) o pokračovaní iránskeho jadrového programu, ktorý pri Západe vyvoláva obavy.

MAAE uviedla, že Irán s ňou nespolupracuje v dvoch oblastiach jej záujmu, pretože neposkytol žiadne vysvetlenie o údajných pokusných výbuchov a ďalšie aktivity naznačujúce vývoj jadrovej zbrane. Západní diplomati špekulujú, že ide o znamenie neochoty Iránu plne spolupracovať, kým nebudú proti nemu zrušené všetky sankcie vyhlásené práve kvôli kontroverziám okolo jeho programu.

Inak ale Teherán plní záväzky vyplývajúce z dočasnej dohody o jadrovom programe uzatvorenej so šiestimi veľmocami v roku 2013. Napríklad od 20. januára minulého roka neobohatil urán nad štiepnu hranicu päť percent a poskytuje informácie a umožňuje prístup do vojenského komplexu Parčín juhovýchodne od Teheránu.

V piatok v Ženeve majú príslušné rokovania obnoviť zástupcovia Iránu a Spojených štátov s cieľom prekonať posledné sporné body pred dosiahnutím vytúženej dohody.

S Iráncami sa rokuje 12 rokov. Šesť veľmocí až predvlani prinútilo Teherán k ústupkom v jadrovom programe. Výmenou ponúkajú zrušenie sankcií. Predminuloročná dohoda ale bola len dočasná, pre zrušenie sankcií je potrebné sa dohodnúť definitívne. Podmienkou je, že Irán vyvráti podozrenie, že jadrový program využíva aj k vojenským účelom. Veľmoci sa ho preto snažia prinútiť obmedziť aktivity, ktoré by mu mohli pomôcť získať vysoko obohatený urán potrebný k výrobe atómovej bomby. Rozhovory boli predĺžené do tohto roku – do marca má byť dohodnutá rámcová dohoda, detaily potom do 1. júla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrový program #jadrová zbraň