Orbán stratil v Poľsku bratranca

Prípitok oslavujúci historické priateľstvo Poliakov a Maďarov vo Varšave nezaznel. Dva dni po tom, čo v Budapešti uzavrel plynový obchod s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, maďarského premiéra Viktora Orbána vo štvrtok v Poľsku ovanul chlad.

20.02.2015 08:57
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán počas tlačovej konferencie vo Varšave.
debata (256)

Orbán si prišiel do Poľska prevziať dávnejšie udelenú cenu miestnej hospodárskej komory. Na veršík „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki“, ktorý hovorí o bratrancoch (v maďarskej verzii dobrých priateľoch) spoločne dvíhajúcich šabľu i pohárik, náladu nik nemal.

Maďarský premiér sa pokúsil napraviť škody vo vzťahoch s krajinou, ktorú roky označoval za najbližšieho spojenca. Premiérka Ewa Kopaczová síce hosťa neponížila tak ako expremiér Jarosław Kaczyński a jeho žiadosť o prijatie neodmietla, ani kytica a galantné pobozkanie ruky však nepomohli prelomiť ľady. „V otvorenom a ťažkom rozhovore – ako to medzi priateľmi býva – som pánovi premiérovi Orbánovi ozrejmila, že jednota krajín EÚ a visegrádskej skupiny v prístupe k situácii na Ukrajine má zásadný význam,“ povedala na spoločnom brífingu po rokovaní a ako zaznamenali maďarské médiá, prísnou mimikou a odmeranými gestami dopovedala to, čo jej diplomatický slovník slovami nedovolil.

„Myslím si, že premiér Orbán porozumel dosť dobre, aké je stanovisko Poľska,“ uviedol po stretnutí hlavný poradca poľskej premiérky Jacek Rostowski. „Nedostal žiadne rozhrešenie. Práve naopak, bol vyzvaný na nápravu,“ dodal pre televíziu TVN24. Rostowski vysvetlil, že premiérka si pre svoje postavenie nemohla dovoliť neprijať žiadosť maďarského premiéra o schôdzku. Na druhej strane však pochválil vodcu konzervatívnej opozície Kaczyńského, že konal správne, keď dal Orbánovi košom.

Budapešť a Varšava stoja v rámci Európskej únie na opačných póloch prístupu k Moskve. Kým Poľsko pre intervenciu Ruska na Ukrajine presadzuje sprísnenie sankcií, Maďarsko by rado dosiahlo ich uvoľnenie.

Orbán deň po návšteve Putina ešte zostril kritiku tých európskych krajín, ktoré sa snažia izolovať Rusko, pričom za hlavného iniciátora tejto politiky označil Kopaczovej predchodcu, prezidenta Európskej únie Donalda Tuska. „Rozpor v Európskej únii je hlboký, je strategickej povahy,“ povedal podľa portálu týždenníka HVG a o Tuskovi poznamenal, že „stojí opačnej strane deliacej čiary“ ako Maďarsko. V názore, že s Ruskom treba spolupracovať, podľa Orbána Maďarsko nie je osamotené. Medzi krajinami s podobným postojom spomenul Česko, Slovensko a Rakúsko a čiastočne aj Nemecko. Na druhej strane podľa Orbána stoja Poliaci a pobaltské štáty, ktoré sú za vytlačenie Ruska z Európy.

V Poľsku tento postoj vyvolal búrlivé ohlasy. „Orbán si musí vybrať, či je s Putinom, alebo s Európou. Nemôže byť tu i tam,“ komentuje proruskú politiku Budapešti poľský Newsweek. „Maďarsko sa stáva trójskym koňom Ruska,“ napísal zase týždenník Wprost.

„Poľskí politici sú povinní Orbánovi povedať, že ak rozbíjaš jednotu Západu, si piatou kolónou a môžeš spôsobiť, že sa ocitneme v úplne inej epoche,“ vyhlásil pre TVN24 ľavicový exprezident Aleksander Kwaśniewski.

Podľa poľských médií to najtrvrdšie maďarskému premiérovi povedal expremiér Kaczyński. Tento dlhoročný obdivovateľ Orbána, ktorý v nadšení z víťazstva svojho idola sľúbil, že „raz aj vo Varšave bude Budapešť“, mu včera prostredníctvom svojich podpredsedov odkázal, že s ním nemá o čom hovoriť, lebo zradil svoje niekdajšie ja a ničí európsku solidaritu.

© Autorské práva vyhradené

256 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Viktor Orbán