Kríza na Ukrajine môže vyústiť do vojny, varoval generál NATO

Spôsob, akým sa Rusko angažuje v bojoch na Ukrajine, môže vyústiť do ďalekosiahleho vojenského konfliktu, ktorý bude ohrozovať samu našu existenciu. Vo svojom prejave v Londýne to v piatok povedal britský generál Adrian Bradshaw, zástupca hlavného veliteľa síl Severoatlantickej aliancie (NATO) v Európe.

20.02.2015 18:45
Ukrajina, proruskí separatisti, proruskí... Foto: ,
Proruskí ozbrojenci neďaleko Debaľceva.
debata (913)

Podľa neho je možné, že ruský prezident Vladimír Putin využije taktiku hybridnej vojny na to, aby ovládol územia členov NATO, napríklad v Pobaltie. Putin medzitým varoval pred vojenským podceňovaním Ruska.

„Nikto by nemal mať klamné predstavy, že (ostatné krajiny) môžu získať nad Ruskom vojenskú prevahu, že na neho môžu vyvíjať akýkoľvek druh nátlaku. Vždy budeme mať na takéto dobrodružstvo dostatočnú odpoveď,“ citovala agentúra Reuters z Putinovho prejavu pri príležitosti dňa obrancov vlasti, ktorým si Rusko v pondelok uctí vojenských vyslúžilcov.

Rusko stále odmieta, že by sa akokoľvek priamo zapájalo do bojov na východe Ukrajiny. NATO ale považuje účasť ruských jednotiek a dodávky zbraní proruským povstalcom zo strany Moskvy za overený fakt.

„Hrozba zo strany Ruska a riziko zlého odhadu, ktoré môžu vyústiť do strategického konfliktu, akokoľvek je teraz nepravdepodobný, predstavuje existenčné ohrozenie celého nášho bytia,“ vyhlásil Bradshaw, ktorý podporuje plán NATO rozmiestniť v členských krajinách východnej Európy jednotky schopné zareagovať na prípadný útok.

Tie by potom podľa neho boli schopné lepšie čeliť hybridnej vojenskej taktike, ktorú Rusko využilo napríklad pri invázii na Krym. Vtedy bolo kvôli nasadeniu neuniformovaných vojakov ťažké odhadnúť rozsah celej operácie a riadne na ňu zareagovať. Rusi sú podľa Bradshawa vo výhode, pretože dokážu veľmi rýchlo nasadiť značné sily, zatiaľ čo Severoatlantickej aliancii by prípadná reakcia kvôli zložitým rozhodovacím procedúram trvala dlhšie.

Európsky výbor britskej Snemovne lordov v piatok kritizoval britskú vládu a celú Európsku úniu za to, že „katastrofálne zlyhali“ pri hodnotení ruských postojov k ukrajinskej kríze, počínali si ako „námesační“ a podcenili hĺbku ruského nepriateľstva. Vzťahy EÚ s Ruskom vraj totiž boli príliš dlho založené na optimistických predpokladoch, že Rusko je na najlepšej ceste stať sa demokratickou krajinou.

Britský minister obrany Michael Fallon zase vo štvrtok varoval, že Rusko predstavuje reálnu a bezprostrednú hrozbu pre európsku bezpečnosť a podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis obvinil Rusko, že sa snaží silou zmeniť európske hranice.

O reálnom ohrození britského územia sa začalo intenzívne debatovať po tom, ako kráľovské letectvo v stredu eskortovalo dva ruské bombardéry, ktoré operovali v blízkosti britského vzdušného priestoru.

913 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #NATO #vojna #Vladimir Putin #Pobaltie #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #anexia Krymu