Separatisti podľa Kyjeva možno chystajú útok na Mariupol

Proruskí separatisti podľa Kyjeva hromadia sily na možný útoku na prístav Mariupol, ktorý je najväčším mestom v rámci Doneckej a Luhanskej oblasti ovládaným ukrajinskou armádou. Kremľom popierané preskupovanie ruských tankov a jednotiek smerom k neďalekému Novoazovsku hrozí otvorením nového frontu a faktickým koncom pred týždňom začatého prímeria, uviedla agentúra Reuters.

21.02.2015 13:27 , aktualizované: 21:37
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Ozbrojení separatisti odpočívajú neďaleko Debaľceva, kde ani po začatí prímeria nezmĺkli zbrane.
debata (312)

Moskvou podporovaní rebeli podľa hovorcu ukrajinskej armády Andrija Lysenka vykonávajú v posledných dňoch sabotáže a prípravné operácie vrátane zhromažďovania vojenského materiálu „v oblasti Mariupolu so zámerom možného útoku“. Lysenko už v piatok uviedol, že z Ruska na východ Ukrajiny preniklo 20 tankov, desať samohybných diel a 35 nákladných automobilov s muníciou, ktoré smerovali k Novoazovsku vzdialenému asi 40 kilometrov od Mariupolu.

Toto mesto je významným námorným uzlom a potenciálnou prístupovou cestou k polostrovu Krym, ktorý Rusko anektovalo pred rokom.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval slovami, že Rusko dodržiava prímerie dohodnuté minulý týždeň v Minsku. Pokoj zbraní vstúpil do platnosti v nedeľu, odvtedy však vyvrcholili boje o dôležitý železničný uzol Debaľcevo, pri ktorých aj po uzavretí zmieru zahynuli desiatky ľudí.

Strata mesta znamenala pre Kyjev ďalšiu tvrdú porážku od separatistov, ktorí tak ovládli dôležitý dopravný uzol medzi Doneckom a Luhanskom.

Do Debaľceva sa v sobotu podľa agentúry Interfax dostali zástupcovia monitorovacieho tímu OBSE, ktorí sa o to už niekoľkokrát neúspešne pokúšali. „Podarilo sa nám dostať do Debaľceva. Sprevádzali sme skupinu Medzinárodného výboru Červeného kríža, ktorá do mesta priviezla päť nákladných vozňov s potravinami, liekmi a dekami. Povstalci nám poskytli záruku bezpečnosti,“ povedal večer zástupca misie Michael Bociurkiw ukrajinskému televíznemu kanálu 112 Ukrajina.

Zároveň opätovne vyzval strany konfliktu, aby dodržiavali režim prímeria na celom území Donbasu a aby umožnili novinárom prístup do všetkých oblastí konfliktu, pretože to nie všade umožňujú.

Podľa Interfaxu si v sobotu tiež zástupcovia proruskej Doneckej ľudovej republiky a ukrajinskej armády vymenili neďaleko Luhanska menšiu skupinu zajatcov. „Výmena sa uskutočnila vo formáte 36 (z Doneckej ľudovej republiky) ku 37 (zo strany Kyjeva). Jeden človek z radov ukrajinských zajatcov odmietol z neznámych dôvodov výmenu a zostal na území Doneckej ľudovej republiky,“ uviedla podľa Interfaxu Donecká tlačová agentúra.

Kyjev: Pri obrane Debaľceva zahynulo najmenej 179 vojakov

Najmenej 179 ukrajinských vojakov padlo za mesiac bojov pri obrane mesta Debaľcevo na východe krajiny. Podľa agentúry Reuters to v sobotu oznámil poradca ukrajinského prezidenta Jurij Birjukov.

Bilancia nemusí byť konečná, pretože osud 81 vojakov nie je známy a ďalších 110 ich bolo zranených. Proruskí rebeli, ktorí mesto i napriek vyhlásenému prímeriu dobyli, tvrdili, že armáda prišla o stovky až tisíce mužov.

Birjukov dodal, že počet zabitých sa vzťahuje na obdobie od 18. januára do 18. februára, teda na obdobie, keď povstalci útok na mesto vystupňovali.

Strata mesta znamenala pre Kyjev ďalšiu tvrdú porážku od separatistov, ktorí tak ovládli dôležitý dopravný uzol medzi Doneckom a Luhanskom.

Po páde Debaľceva najtvrdšie boje v Donbase utíchli, situácia však naďalej zostáva veľmi napätá.

312 debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí ozbrojenci #Mariupol #ukrajinská armáda #Debaľcevo