Tusk začne rokovať so štátmi EÚ o nových sankciách voči Rusku

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk chce v pondelok začať rokovať s predstaviteľmi únijných krajín o ďalšom sprísnení sankcií voči Rusku. Tusk podľa agentúry Interfax-Ukrajina vyhlásil, že odvetné opatrenia budú súvisieť s pokračujúcou agresiou voči Ukrajine.

22.02.2015 16:32
Donald Tusk, Petro Porošenko, EÚ, Ukrajina Foto: ,
Donald Tusk a Petro Porošenko.
debata (142)

Už v sobotu americký minister zahraničia John Kerry vyhlásil, že USA so svojimi spojencami kvôli ruskému podkopávaniu medzinárodného mierového úsilia nové sankcie už chystajú.

„V pondelok v súvislosti s agresiou začnem konzultácie o sprísnení niektorých opatrení,“ povedal Tusk, ktorý sa v nedeľu v ukrajinskej metropole zúčastnil na Pochode dôstojnosti, ktorým si štátnici aj Ukrajinci pripomenuli minuloročný masaker na kyjevskom námestí Nezávislosti (Majdan) a pád proruskeho režimu prezidenta Viktora Janukovyča.

Tusk v Kyjeve reagoval na žiadosť ukrajinskej vlády, aby na východe krajiny pôsobila medzinárodná mierová misia, najlepšie pod vedením Európskej únie. V tejto súvislosti povedal, že je dôležité presadiť a udržať prímerie v oblasti frontu. Na otázku, či by sa tejto úlohy mohla zhostiť mierová misia, odpovedal, že možno.

V Donbase aj napriek dohovorenému prímeriu počas týždňa pokračovali tvrdé boje a armáda sa pod tlakom proruských separatistov musela stiahnuť z mesta Debaľcevo.

V noci na nedeľu sa povstalci s armádou však dohodli, že z frontu stiahnu ťažké zbrane. Kyjev napriek tomu tvrdí, že z Ruska na Ukrajinu naďalej prúdi nová vojenská technika. Moskva informácie popiera.

Pred ďalším vyhrocovaním napätia v Donbase v nedeľu varoval Rusko aj nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. Vyhlásil, že prípadný útok na prístavné mesto Mariupol by bol jasným porušením medzinárodne dohovorenej mierovej dohody.

142 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #Ukrajina #kríza na Ukrajine #protiruské sankcie