Die Zeit: Porošenko neplní sľuby

Boj s korupciou, vyriešenie konfliktu na východe krajiny, reformy, bezvízový styk s EÚ, predaj podniku Roshen - ani jednu zo spomínaných úloh ukrajinský prezident nesplnil, konštatoval nemecký denník Die Zeit. Zároveň pripomína, že Ukrajinci dodnes neodhalili, aký nový život, sľubovaný v predvolebnej kampani, im Porošenko pripravil. Podľa novín je terajší ukrajinský prezident "človekom, ktorý neplní svoje sľuby".

23.02.2015 21:40
Ukrajina, Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (126)

Podľa autora článku mnohí Ukrajinci napriek tomu sú k prezidentovi tolerantní, pretože sa prejavuje ako vojak a vlastenec. Zároveň ale upozorňuje, na stále klesajúcu popularitu Porošenka. Noviny informujú konkrétne o výsledku prieskumu firmy Research and Branding group, ktorý uskutočnila 26. januára.

V porovnaní s augustom minulého roku klesla Porošenkova popularita o 12 percent na terajších 45 percent. Nespokojných s hlavou štátu je 46 percent. Pritom v septembri minulého roku ich bolo približne 29 percent. Výsledok najnovšieho prieskumu verejnej mienky podľa Die Zeit neprekvapuje.

„Ani jeden predvolebný sľub Porošenko nesplnil. Boj s korupciou sa odkladá, niektorých úradníkov prepustili, ale nikoho nepotrestali. Chýba aj bezvízový režim s EÚ, ktorého začiatok Porošenko avizoval na 1. januára 2015,“ pripomínajú nemecké noviny.

Aj ďalší nemecký denník Die Welt musel konštatovať, že „nie je v silách Kyjeva realizovať ideály Majdanu“. Podľa novín Ukrajincov znepokojuje skutočnosť, že napriek svojim sľubom prezident nepredal Roshen, továreň na výrobu cukroviniek. „Zdá sa, že to potvrdzuje presvedčenie, podľa ktorého politika na Ukrajine je iba obchod,“ konštatuje autor článku.

K tomu sa pridáva vojnový konflikt, ktorý má ešte ďaleko od ukončenia. Kritika Porošenka ešte viac vzrástla po opustení Debaľceva ukrajinskou armádou. V čase, keď prezident hovoril o „organizovanom stiahnutí“ jednotiek, samotní vojaci informovali o chaotickom ustupovaní.

„Jeden nesplnený sľub nahrádza druhý s rovnakým výsledkom. Či už je to v prípade Donbasu, reforiem alebo korupcie,“ povedal pre Die Zeit povedal Balazs Yarabik z Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier s tým, že „vládnuca elita nie je stále schopná komunikovať s ľuďmi tak, ako si zasluhujú po Majdane, teda čestne a dôstojne“.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #korupcia #Ukrajina #Majdan #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko