Poslanci sa chytili do finančnej pasce

Poslanecký príjem sa im málil, zaujala ich vidina vedľajšieho zárobku, lenže naleteli na falošnú ponuku. Dvaja vplyvní členovia dolnej komory britského parlamentu sa dali nachytať reportérmi, ktorí sa vydávali za pracovníkov súkromnej čínskej firmy.

24.02.2015 08:21
Jack Straw a Malcolm Rifkind Foto: ,
Jack Straw (vľavo) a Malcolm Rifkind. Dvaja britskí poslanci, ktorí boli ochotní ponúknuť svoje služby fiktívnej súkromnej čínskej firme. Dostali by veľa peňazí. V skutočnosti sa dali nachytať reportérmi novín Daily Telegraph a televízie Channel 4.
debata (5)

Obaja poslanci na tajne zhotovenej videonahrávke súhlasili, že si dajú zaplatiť za svoje služby. Pascu im nastražili spoločne noviny Daily Telegraph a televízia Channel 4.

Do aféry sa namočili Jack Straw a Malcolm Rifkind, ktorí v minulosti zastávali funkciu ministra zahraničných vecí. Obaja sa pritom pochválili, čo dokážu zariadiť, a zároveň naznačili, koľko by stáli ich služby pre čínsku firmu.

Straw poukázal na to, ako pomohol jednej spoločnosti, ktorá obchoduje najmä s cukrom a kávou. Za rok dostal v prepočte takmer 82-tisíc eur. Svojím vplyvom sa mu podarilo zmeniť jednu smernicu európskeho práva. „Normálne, keď robím prednášku alebo niečo, tak si účtujem 5-tisíc libier za deň,“ dodal Straw. (V prepočte je to 6,8 tisíca eur.) Ako dôkaz svojej šikovnosti ponúkol príklad, keď spomínanej firme vybavil v Kyjeve u niekdajšieho premiéra zmenu zákona, ktorý prekážal cukrovaru so zahraničnou majetkovou účasťou.

Rifkind sa vystatoval tým, že je schopný zariadiť „užitočný prístup“ ku ktorémukoľvek britskému veľvyslancovi vo svete. Ako poslanec zarobí ročne 67-tisíc libier (91-tisíc eur), jeho slová však vyzneli, že túto sumu považuje za vreckové: „Som samostatne zárobkový činný človek – nikto mi nedáva plat. Musím si zaobstarať príjem.“

Kým Straw hovoril, že jeden deň jeho práce mimo parlamentu môže mať cenu 5-tisíc libier, Rifkind uviedol viac: „V nejakom regióne je to od piatich tisícok do ôsmich tisícok,“ poznamenal. (V prepočte 8-tisíc libier vychádza na 11-tisíc eur.)

Obaja poslanci po prevalení aféry tvrdia, že sa neprevinili. Upozorňujú na to, že poslanci môžu mať vedľajší príjem. Rifkind pritom zdôraznil, že ponuku od fiktívnej čínskej firmy neprijal – stretnutie označil iba za úvodnú debatu. Výrok o nulovom plate vysvetlil tak, že myslel na svoje obchodné kontakty – od záujemcov o jeho služby nepoberá mzdu, ale dostáva platby. „Poslanecký plat vyzerá ako veľa peňazí pre každého, kto zarába menej. Lenže skutočnosť je taká, že ktokoľvek z biznisu má viac, než je táto suma. Keby mali byť poslanci finančne obmedzení, vylúčilo by to veľa schopných ľudí, ktorí nemôžu akceptovať zníženie svojej životnej úrovne,“ povedal Rifkind pre stanicu BBC.

Straw vyhlásil, že takisto nič neporušil. „Celých 36 rokov, čo som člen parlamentu, prísne dodržiavam pravidlá,“ obhajoval sa podľa BBC. Rifkind, ktorý vedie poslanecký výbor pre bezpečnosť a kontrolu tajných služieb, vyhlásil, že z tohto postu odstúpi jedine, ak ho o to požiadajú stranícki kolegovia.

Aféra vyvolala okamžitú reakciu na politickej scéne. Konzervatívna strana rozhodla o pozastavení členstva Rifkindovi a jeho prípadom sa bude zaoberať stranícky disciplinárny výbor. Ed Miliband, predák Labouristickej strany, sa obrátil na premiéra Davida Camerona, aby v parlamente presadil zákaz vedľajšieho príjmu poslancov (Straw je labourista).

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #poslanci #finančná aféra