Emiráty vraj dodajú zbrane Ukrajine, dohodol Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas aktuálnej návštevy zbrojárskeho veľtrhu v Abú Zabí vraj dohodol dodávky zbraní ukrajinskej armáde, ktorá na východe krajiny čelí tlaku proruských separatistov. Tvrdia to ruské médiá.

24.02.2015 14:40
Petro Porošenko, Ukrajina, vojaci, vojsko,... Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas inšpekcie jednotiek dislokovaných v prístave Mariupol.
debata (318)

Sám Porošenko podľa agentúry TASS ohlásil, že Ukrajina na veľtrhu uzavrela dvadsiatku kontraktov na dodávky zbraní. Konkrétne druhy zbraní a ich množstvo nie sú známe.

„Arabi, na rozdiel od Európanov a Američanov, sa neboja hrozieb (ruského prezidenta Vladimira) Putina o rozpútaní tretej svetovej vojny v prípade dodávky zbraní a vojenskej techniky Ukrajine. Navyše je jasné, že majú svoje vlastné účty s Putinom, prihliadnuc na pokles cien ropy skoro na polovicu a na nestabilitu po celom svete, ktorá prekáža rozvoju Spojených arabských emirátov. A tak to (dodávky zbraní Ukrajine) bude ich maličká pomsta,“ uviedol o výsledkoch Porošenkovej cesty poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko podľa spravodajského serveru lenta.ru.

Súčasne pripomenul, že Putin v pondelok v televíznom rozhovore odhadol, že ukrajinský konflikt neprerastie do vojny. Európska únia dodávať zbrane Ukrajine doteraz odmieta, Spojené štáty však túto možnosť zvažujú a Kyjev už odoslal do Washingtonu zoznam najnaliehavejších potrieb.

„Počas zbrojnej výstavy Ukrajina uzatvorila dve desiatky kontraktov na dodávky zbraní,“ povedal Porošenko v Abú Zabí podľa spravodajcu TASS. Podpísané kontrakty sa podľa prezidenta týkajú „dodávok obranných zbraní na Ukrajinu“ a boli uzavreté s „európskymi, americkými a blízkovýchodnými firmami“.

Porošenko tiež ohlásil uzavretie niekoľkých kontraktov na vývoz ukrajinských zbraní v hodnote „niekoľkých desiatok miliónov dolárov“. Tieto finančné prostriedky tiež majú byť využité na modernizáciu ukrajinskej armády.

318 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Ukrajina #Petro Porošenko #ukrajinská armáda #arabské krajiny