V Paríži hasili a v Kyjeve fúkajú do pahreby krízy

Ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny sa stretli v Paríži s cieľom pokračovať v hasení vojnovej krízy na Ukrajine. Konkrétne sa pokúsili pohnúť z miesta mierovú dohodu podpísanú kontaktnou skupinou v Minsku aj za účasti lídrov samozvanej Doneckej a Luhanskej republiky. Ostalo však iba pri pokusoch.

25.02.2015 10:00
Ukrajina, Vlčí hák, Azov, povstalci Foto:
Jedným zo symbolov, ktoré sa neraz objavili počas demonštrácií na kyjevskom Majdane, boli žlté pásky na rukávoch so znakom pripomínajúcim hákový kríž. Bol to tzv. Vlčí hák (Wolfsangel), ktorý je aj symbolom dobrovoľníckeho práporu Azov.
debata (27)

„Účastníci rokovania sa nezhodli v kritike na porušenie režimu zastavenia paľby dosiahnutého v Minsku a hlavne mali rozdielny názor na udalosti v Debaľceve,“ vyhlásil po stretnutí ukrajinský šéf diplomacie Pavel Klimkin, citovaný agentúrou UNIAN.

Francúzsky minister Laurent Fabius iba konštatoval, že štyria účastníci rokovania sa zhodli na potrebe posilnenia misie OBSE nielen v oblasti financovania, ale aj technickej pomoci. Podľa Rádia Sloboda nemecký šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier oznámil, že stiahnutie ťažkých zbraní na Ukrajine sa uskutoční v najbližších dňoch. Zároveň situáciu na východe Ukrajiny charakterizoval ako „nestabilnú“, a to „napriek poklesu úrovne násilia“.

Ruský minister Sergej Lavrov opustil parížske rokovanie ešte pred jeho záverom v súvislosti s povinnosťami v Moskve. Ako však povedal, rokovanie považuje za užitočné.

Problém okolo Debaľceva v Paríži pravdepodobne „pretláčal“ hlavne Kyjev. Povstalci totiž aj po vyše týždni po dohode o zastavení bojov v nich pokračovali a napokon obsadili tento strategický železničný uzol. Kritikov upozornili, že ide o ich územie, a teda vnútorný konflikt, na ktorý sa nevzťahujú dohody z Minska.

Dianie súvisiace s Ukrajinou

  • Šéf oblastnej policajnej správy Anatolij Dmitrijev prepustil v Charkove z práce príslušníčku polície v hodnosti kapitána. „Previnila“ sa tým, že svojim kolegom zablahoželala k sviatku Dňa obrancu vlasti, ktorý ešte z čias ZSSR pripadá na 23. februára. Minulý rok v októbri prezident Porošenko rozhodol, že sviatok budú Ukrajinci oslavovať 14. októbra. Teda v deň náboženského sviatku a tradičného dátumu pripomienky vzniku Ukrajinskej povstaleckej armády. Podľa ukrajinského portálu Korrespondent citujúceho poslanca Antona Heraščenka žena „neprejavila vlastenectvo a nepochopila, že na Ukrajine zomierajú ľudia rukami iných ľudí“.
  • Pozorovatelia z medzinárodnej misie OBSE našli na území kontrolovanom ukrajinskou vládou pozostatky dvoch rakiet 220 mm a nákladné kontajnery s kazetovou muníciou trčiace zo zeme. Podľa portálu InterfaxUkraina ide konkrétne o dedinu Staroignatovka v Doneckej oblasti.
  • Riadiaci aparát ukrajinského parlamentu odmieta zverejniť majetkové priznanie, výdavky a príjmy jednotlivých úradníkov. Podľa TV Hromadske požiadala o to poslankyňa Svetlana Zališčuková. Konkrétne šéfa aparátu Zajčuka, ktorý je vo funkcii už 13 rokov, a jeho zástupcu Kucyka. Neurobili tak ani po desaťdňovej zákonnej lehote, ktorá uplynula v pondelok. Rovnako dopadli za posledný mesiac aj viacerí novinári. Na rovnaké žiadosti nedostali odpoveď ani zamietavú reakciu

„Ide o pokračovanie minských dohôd a ubezpečenie sa, že záležitosti ako odsun ťažkých zbraní budú implementované,“ povedal ešte pred stretnutím zdroj z francúzskej diplomacie. „Situácia sa stupňuje z hodiny na hodinu, takže stretnutie je čoraz dôležitejšie,“ do­dal.

Mal pravdepodobne na mysli hlavne odmietavý postoj Kyjeva k stiahnutiu svojich ťažkých zbraní z frontovej línie, pretože „povstalci napriek prímeriu pokračujú v ostreľovaní vládnych pozícií“. Pritom podľa Eduarda Basurina, jedného z veliteľov vzbúrencov citovaného Reuters, povstalci začali v utorok sťahovať ťažkú techniku o 50 kilometrov do vnútrozemia. „Samozrejme, nepovieme presne, kam ju sťahujeme,“ dodal Basurin.

Kyjev v tejto súvislosti špekuluje, že spomínaná ťažká vojenská technika by sa mohla objaviť v blízkosti strategického prístavu Mariapoľ, „ktorý jej ďalším cieľom okupantov“.

Podľa niektorých aj ukrajinských politológov Kyjev ignoruje implementáciu trinásťbodového dokumentu z Minska, ktorý napokon nik z terajšieho politického vedenia štátu nepodpísal. Prezident Petro Porošenko a vláda premiéra Arsenija Jaceňuka najnovšie stavili na prítomnosť medzinárodných vojenských síl. Spočiatku žiadali policajné jednotky EÚ, ale najnovšie už konzultujú na pôde OSN možnosť vyslania na Ukrajinu tzv. modrých prilieb.

Ako však už Kyjev mnohí upozorňujú, na základe doterajších skúseností s nasadením medzinárodných síl OSN je to „beh na dlhé trate“ a Ukrajinci potrebujú pomôcť ihneď. Kyjev má však iba jedinú starosť: v kontingente OSN nesmú byť Rusi.

Viac ako vláda v Kyjeve sú však brzdou v riešení situácie ukrajinskí ultranacionalisti, ktorých ozbrojené zložky tvoria tzv. dobrovoľnícke prápory, ako je Azov alebo Donbas. Ako si predstavujú ďalší vývoj v krajine, chcú demonštrovať v stredu napoludnie v Kyjeve.

Pravý sektor

Ide o subjekt zjednocujúci nacionalistické organizácie. V januári a vo februári 2014 ozbrojenci hnutia útočili počas udalostí na Majdane na políciu a obsadili administratívne budovy v Kyjeve. Následne od apríla patria k ozbrojenej údernej sile Kyjeva proti povstalcom v Donbase. Lídrom ultranacionalis­tickej organizácie je poslanec parlamentu Dmytro Jaroš, ktorý do snemovne aj dnes chodí vyzbrojený granátom.

„Cieľom Pochodu pravdy – pochodu pravice, ktorý sa začína pri metre Arsenaľnaja, je pripomenúť úradníkom, kto ich dostal k moci. Máme presné požiadavky: lustrácia, vyhlásenie vojnového stavu, legalizácia dobrovoľníckych práporov, boj s korupciou. Zároveň vyjadrujeme nespokojnosť s činnosťou ministerstva vnútra a prácou prezidenta,“ povedal ukrajinským novinám Vesti hovorca Pravého sektora Arťom Skoropadskij. Zároveň zdôraznil, že „rok sme čakali a dali šancu vládnej moci sa zmeniť“. Podľa neho sa tak vôbec nestalo. Vládna moc je podľa Skoropadského skorumpovaná, krajinu riadia oligarchovia.

„Vrahovia Nebeskej stotiny sú stále na slobode. Tragédia Ilovajska (ťažká porážka armády – pozn. red.) sa zopakovala v Debaľceve. Nechceme nový Majdan, novú revolúciu. Chceme dokončiť to, čo sme začali pred rokom,“ vyhlásil Skoropadskij. Účastníci pochodu majú v pláne navštíviť sídlo generálnej prokuratúry, ministerstva vnútra a prezidenta.

Bezpečnostné zložky podľa reakcie nečakajú v súvislosti s pochodom nacionalistov nejaké provokácie. Neoficiálne však zdroj z ich prostredia pripustil, že „možné je všetko“. Uvedomujú si totiž, že od členov kyjevskej organizácie Pravý sektor, smutne známych z minulosti, jeho mládežníckeho krídla, ako aj futbalových „ultras“, vyzbrojených podľa organizátorov „iba“ dymovnicami, prakmi a svetlicami, možno čakať nepríjemné prekvapenie.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Ukrajina #Pravý sektor #Debaľceve