Merkelová o zjemnení sankcií neuvažuje. Postoj EÚ musí byť jednotný, vyhlásila

Krajiny Európskej únie musia zachovať jednotný postoj ku kríze na Ukrajine. Týka sa to nielen tlaku na diplomatické riešenia vojnového konfliktu, ale aj dodržiavania protiruských sankcií, vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa nej nemožno vylúčiť, že EÚ svoje sankcie ešte rozšíri.

25.02.2015 14:25
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že postoj krajín Európskej únie k situácii na Ukrajine musí byť jednotný.
debata (101)

„Nejde tu o nič viac a o nič menej ako o európske mierové usporiadanie a o jeho zachovanie,“ povedala Merkelová o situácii na Ukrajine, kde tamojšie vládne sily bojujú s proruskými separatistami.

„Od druhej svetovej vojny je v Európe mier len preto, že sme sa naučili rešpektovať svoje hranice. A kto tieto hranice naruší, dáva do stávky aj európsku bezpečnosť. A preto tu ide o principiálnu otázku a preto musíme na situáciu reagovať spoločne,“ doplnila.

Merkelová nevylučuje ďalšie sankcie voči Rusku

Podľa kancelárky Nemecko i celá Európska únia naďalej chce riešiť konflikt diplomatickou cestou. „Jasne ale hovoríme, že nemôžeme vylúčiť ďalšie sankcie, ak sa situácia ešte zhorší,“ zdôraznila Merkelová.

Okrem uplatňovania sankcií namierených proti Rusku a proti separatistom je podľa Merkelovej potrebné presadiť aj realizáciu mierových dohôd z Minska, ktoré stanovujú prímerie medzi ukrajinskou armádou a separatistami a stiahnutie ťažkých zbraní z frontu. Kancelárka tiež vyzvala európske krajiny k poskytnutiu humanitárnej i hospodárskej pomoci Ukrajine. Podľa nej je potrebné zabrániť ekonomickému kolapsu Ukrajiny.

Fico sa naopak prikláňa k zjemneniu sankcií

V protiklade s vyhláseniam kancelárky Merkelovej o jednotnom postoji EÚ a možnom sprísnení protiruských sankcií sú tak výroky premiéra Roberta Fica, ktorý v nedeľu v diskusnej relácii RTVS o 5 minút 12 vyhlásil, že prímerie na Ukrajne by bolo dobré podporiť zjemnením sankcií voči Rusku.

„Myslím si, že je čas, kedy by sme mohli na Európskej rade povedať, že poďme sa pozrieť na niektoré sankcie, či nepodporíme prímerie tým, že ich zjemníme alebo zmäkčíme,“ povedal. (Viac v článku Premiér Fico: Prímerie na Ukrajine treba podporiť zjemnením sankcií)

101 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #sankcie #Angela Merkelová #Ukrajina