Čo plánujú? Putin sa dohodol s Cyprom na využívaní letísk na 'humanitárne akcie'

Rusko získalo od Cypru povolenie kotviť s vojnovými loďami v jeho prístavoch. Ruské lietadlá zase môžu využívať cyperské letiská na "humanitárne akcie". Takúto dohodu v stredu uzavreli obe krajiny pri príležitosti návštevy cyperského prezidenta Nikosa Anastasiadisa v Moskve.

25.02.2015 18:53
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii po stretnutí s cyperským prezidentom Nikosom Anastadiasisom.
debata (210)

Podľa cyperského denníka Kathimerini majú Spojené štáty a Veľká Británia k najnovšiemu vývoju rusko-cyperských vzťahov výhrady, ale oficiálne ešte dohodnutú zmluvu nekomentovali.

Ruský prezident Vladimir Putin po rokovaní s Anastasiadisom povedal, že dohoda sa týka predovšetkým ruských lodí zapojených do bojov proti medzinárodnému terorizmu a pirátstvu. Dodal, že vojenská spolupráca medzi Ruskom a Cyprom nie je namierená proti žiadnej tretej strane.

„Naše priateľské väzby nie sú namierené proti nikomu,“ povedal Putin. „Nemyslím si, že by to malo v niektorej krajine vyvolať obavy,“ dodal.

Rusko sa usiluje o podobné zmluvy na využívanie prístavov pre dopĺňanie zásob a údržbové práce na lodiach v rôznych častiach sveta. Cieľom Moskvy je rozšíriť svoj vojenský globálny dosah.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a... Foto: SITA/AP, Yuri Kadobnov
Vladimir Putin, Nicos Anastasiades Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a cyperský prezident Nicos Anastasiades počas stretnutia v Moskve.

Putin tiež prisľúbil, že Rusko bude naďalej pomáhať Cypru i finančne v rámci odstraňovania následkov bankovej krízy, ktorá ostrovný štát zasiahla pred dvoma rokmi, a to napriek protiruským sankciám EÚ. Moskva súhlasila v roku 2013 so znížením úrokov na splátky úveru, ktorý Moskva poskytla Cypru v roku 2011 vo výške 2,5 miliardy eur a ich rozloženia do viac rokov. „Dohodli sme sa, že budeme povzbudzovať všetkými možnými prostriedkami spoločnosti a banky oboch krajín, aby posilnili vzájomne prospešnú spoluprácu,“ povedal Putin.

Ruský prezident vyslovil poľutovanie nad poklesom objemu obchodov medzi Ruskom a Cyprom v roku 2014, ktorý spôsobili protiruské sankcie EÚ. „Som presvedčený, že spoločne môžeme zlepšiť situáciu a vrátiť obchodné vzťahy na cestu rastu,“ dodal Putin.

Dohoda medzi Ruskom a Cyprom, ktorý je členom Európskej únie, prichádza v čase napätých rusko-unijných vzťahov kvôli vyostrenej situácii na východe Ukrajiny. EÚ uvalila na Rusko pre jeho účasť na východoukrajinskom konflikte ekonomické sankcie, na ktoré Moskva odpovedala odvetnými opatreniami v obchodnom styku. (Viac v článku Merkelová o zjemnení sankcií neuvažuje. Postoj EÚ musí byť jednotný, vyhlásila)

210 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Cyprus #dohoda