Smrť abstinentom a vegetariánom, povedal Zeman v prípitku

Víno je podľa českého prezidenta Miloša Zemana najkrajší nápoj. Človek, ktorý nikdy nenavštívil vínnu pivnicu a nepočul cimbalovú muziku, nie je plnohodnotným človekom, poznamenala hlava štátu pri oceňovaní vinárov v súťaži Salón vín.

26.02.2015 11:51
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (74)

Víno sa podľa neho vyrába srdcom. Ak to tak nie je, vznikne „druhák“, ktorý sa predá Pražanom. Pri spoločnom fotografovaní potom evidentne dobre naladený Zeman v prípitku vyhlásil: Smrť abstinentom a vegetariánom.

Zeman na Pražskom hrade odovzdal plakety vinárom, ktorí uspeli v súťaži Salón vín. Označil ju za najnáročnejšiu v Česku. „Pôvodne zahŕňala 1600 vzoriek, v druhom kole, ako som bol informovaný, postúpilo 700 vzoriek a degustátori, ktorým sa u vás odborne hovorí sommelieri, mali čo robiť, aby vo finále rozlíšili jednu vzorku od druhého,“ poznamenal Zeman pri príhovore k vinohradníkom.

Počas neho sa posťažoval, že medzi prítomnými nie je žiadna žena a vyjadril želanie, že sa snáď situácia časom zmení. „Okrem blahoželania by som vám chcel poďakovať za lásku k najkrajšiemu nápoju, ktorý na svete existuje. Sú veci, ktoré sa dajú robiť iba srdcom. A keď víno nerobíte srdcom, tak vyrobíte druhák, ktorý predáte Pražanom. A dobre im tak,“ povedal Zeman.

Pri príhovore tiež spomenul svoje „časté návštevy“ moravských pivníc v čase, keď bol penzistom. „Človek, ktorý nikdy nenavštívil pivnicu, ktorý nikdy nepočul cimbalovú muziku, nie je plnohodnotným človekom,“ poznamenal prezident.

„Smrť abstinentom a vegetariánom,“ povedal na záver Zeman, keď so zdvihnutým pohárom fotografoval so zástupcami víťazných vinárstiev.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman