Strašné barbarstvo: Radikáli spálili v Mosule vzácnu knižnicu a zničili múzeum

Radikáli z Islamského štátu cez víkend vypálili knižnicu v Mosule na severe Iraku. Medzi jej exponátmi bolo 8-tisíc veľmi vzácnych zväzkov.

26.02.2015 15:33
Islamský štát, Mosul, múzeum Foto:
Radikáli z Islamského štátu strhávali v múzeu sochy z podstavcov a kladivami ich rozbili na márne kúsky. Niektoré sochy boli staré až 5-tisíc rokov. Svoje vyčíňanie si nezabudli natočiť.
debata (54)

Server The Fiscal Times napísal, že kým Američania sledovali v nedeľu na obrazovkách udeľovanie filmových Oscarov, obyvatelia Mosulu museli sledovať požiar, ktorý ničí ich vzácne dedičstvo. Islamský štát zverejnil aj video, ktoré zachytáva ničenie artefaktov v mosulskom múzeu. Boli medzi nimi aj sochy staré až 5-tisíc rokov.

Riaditeľ knižnice Ganím Taan povedal, že bojovníci Islamského štátu sa do budovy dostali pomocou bômb, aj keď ich zástupcovia mesta prosili, aby knižnicu, založenú v roku 1921, ušetrili. Medzi jej zväzkami boli knihy z 18. storočia napísané v aramejčine, ďalej prvé výtlačky irackej tlačiarne z 19. storočia, zväzky z osmanského obdobia, noviny zo začiatku 20. storočia a tiež vzácne predmety ako glóbus a presýpacie hodiny, ktoré používali starí Arabi. Boli tam uložené aj knihy, ktoré zhromaždili významné mosulské rodiny.

Obyvatelia Mosulu plačú

Počas invázie v roku 2003 sa síce stala knižnica cieľom zlodejov, ale ľuďom z jej okolia sa veľkú časť zbierok podarilo ukryť. Bohaté rodiny potom ukradnuté zväzky vykúpili a vrátili do knižnice.

Radikáli z Islamského štátu strhávali v múzeu...
Podľa radikálov z Islamského štátu boli v múzeu...
+2Islamisti strhávali sochy z podstavcov a ničili...

Mosulský bloger Rajan Hadídí napísal: „Keď pred 900 rokmi pred očami arabského filozofa Averroesa brali a pálili jeho knihy, jeden z jeho stúpencov sa rozplakal. Averroes mu vtedy povedal, že myšlienky majú krídla. Ja však dnes plačem.“ V Mosule, ktorý Islamský štát ovládol vlani v lete, podľa Hadídího vládne smútok a hnev.

„Je to škoda, chodievali sme do tej knižnice v 70. rokoch, bola to jedna z dominánt mesta,“ vyhlásil Akil Kata, ktorý už niekoľko rokov žije v exile.

Podľa svedkov radikáli vypálili aj mosulské divadlo a zakázali používanie kostola Panny Márie, v decembri spálili aj obsah univerzitnej knižnice v Mosule. Organizácia, ktorá vyhlásila na severe Sýrie a Iraku kalifát, v ktorom vládne podľa islamského práva, spálila tiež knihy v provincii Anbár. Podľa svedkov tam zničila 100-tisíc zväzkov.

Radikáli: Alah chce, aby sme ničili modly

Na videu Islamský štát zachytil ničenie artefaktov z mosulského múzea. Muži ich zhadzujú z vitrín a podstavcov a na zemi rozbíjajú na kúsky veľkými kladivami.

Radikáli si natočili pustošenie v mosulskom múzeu.

„Tieto trosky za mnou sú modly a sochy, ku ktorým sa v minulosti ľudia modlili, namiesto toho, aby sa modlili k Alahovi. Keď prorok Mohamed prišiel do Mekky, ničil bôžikov holými rukami. Náš Prorok nám prikázal zvrhnúť modly a ničiť ich. Jeho spoločníci to robili, keď dobyli nejakú zem. Ak Alah prikazuje modly zničiť, je to pre nás ľahké a urobíme to, aj keď to má hodnotu miliónov dolárov,“ hovorí pred kamerou jeden z členov Islamského štátu. Video je natočené po útoku na knižnicu, pretože muž tiež spomína, že bojovníci Islamského štátu bombardovali mosulskú knižnicu.

Iracká armáda pripravuje ofenzívu proti Islamskému štátu a chce Mosul dobyť späť. Akciu majú spustiť v apríli alebo v máji, pripravených je 20-tisíc irackých vojakov, ktorých vycvičili Američania. Mesto vlani padlo do rúk radikálov kvôli nespoľahlivým posádkam, ktoré opustili svoje posty a nechali po sebe množstvo zbraní a munície.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #múzeum #Mósul #Islamský štát #artefakty #knižnica