Katolícka cirkev v Nórsku čelí obvineniu zo sprenevery

Katolícka cirkev v nórskej metropole Oslo čelí obvineniu zo sprenevery štátnych peňazí. Podľa štátneho zástupcu v Osle umelo navyšovala počet svojich členov, ktorých registrovala bez ich vedomia, aby dostávala viac príspevkov. Neoprávnene takto prišla k 50 miliónom nórskych korún (5,8 milióna eur).

27.02.2015 07:11
debata (7)

Vyšetrovatelia vykonali vo štvrtok razie na niekoľkých miestach spätých s katolíckou cirkvou v nórskej metropole, informovala agentúra Reuters.

V prevažne evanjelickom Nórsku, kde sa ku katolíckemu vyznaniu hlási zlomok obyvateľov, majú náboženské organizácie právo na ročné príspevky od štátu. Osloský biskup a finančný manažér tamojšej katolíckej cirkvi sú však podozriví z vykazovania neexistujúcich členov s cieľom výrazného zvýšenia nárokové sumy.

„Podvod sa stal tým, že do zoznamu zapísali ľudí, bez toho aby v skutočnosti vedeli, že sa hlásia k cirkvi,“ povedala agentúre Reuters policajný prokurátorka v Osle Kristin Rusdalová.

„Pomocou tohto registra sa uchádzali o peniaze od štátu a obcí, ktoré sú rozdeľované na základe počtu členov cirkvi,“ vysvetlila Rusdalová.

Podľa nórskych štatistík sa k rímskokatolíckej cirkvi vlani hlásilo 140-tisíc ľudí. Ešte v roku 2010 to pritom bolo len 67-tisíc ľudí

7 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevky #peniaze #Nórsko #katolícka cirkev