Luhanskí povstalci nevylučujú spolužitie v rámci Ukrajiny

Ak Ukrajina pristúpi k sľubovaným vnútropolitickým reformám, usporiada vedenie Luhanskej "ľudovej republiky" nové referendum o osude separatistických území. V ruskej televízii Rossija 24 to v piatok povedal šéf luhanských povstalcov Igor Plotnickij. Nevylúčil, že povstalecké územia Luhanskej oblasti zostanú súčasťou Ukrajiny.

27.02.2015 07:32
Ukrajina, referendum Foto: ,
Občania Luhanskej a Doneckej oblasti hlasovali v referende o samostatnosti regiónov.
debata (7)

„Nikdy sme Ukrajinu neodmietali ako štát, veď je to náš sused,“ povedal Plotnickij. „Ak vznikne nová Ukrajina, ktorá nebude označovať Rusko za agresora a nás za separatistov a teroristov, potom prečo nie. Usporiadame nové referendum a ľudia povedia, s kým a ako chcú žiť,“ konštatoval luhanský politik.

Separatisická Luhanská ľudová republika usporiadala referendum už vlani v máji, rovnako ako susedná povstalecká zóna v Doneckej oblasti. Drvivá väčšina hlasujúcich sa vtedy vyslovila za nezávislosť od Kyjeva. Rusko referendum oficiálne neuznalo, dalo ale najavo, že výsledky chce „rešpektovať“.

Plotnickij možnosť zachovania územnej celistvosti Ukrajiny pripustil. „Či zostaneme súčasťou Ukrajiny, závisí predovšetkým od Ukrajiny samotnej. Nacistická a banderovská Ukrajina nie je našou krajinou, v takej Ukrajine nebudeme nikdy,“ vyhlásil.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Ukrajina #Luhansko #Igor Plotnickij