Ruskí poslanci navrhli zrušenie sankcií, dostali pokarhanie

Prísne stranícke pokarhanie si vyslúžila trojica poslancov ľavicovej strany Spravodlivé Rusko, ktorá v parlamente predložila návrh zákona blokujúci zákaz dovozu západných potravín do Ruska.

27.02.2015 07:46
debata (12)

V tlačovej správe straníckeho vedenia uverejnenej v Moskve sa hovorí, že poslanci porušili partajnú disciplínu a boli potrestaní pokarhaním. Vedenie strany vraj o svojom návrhu vopred neinformovali.

Moskva vlani v auguste vyhlásila na jeden rok embargo na dovoz určitých potravín z krajín, ktoré predtým zaviedli proti Rusku sankcie kvôli jeho postupu v ukrajinskej kríze. Ide o Spojené štáty, Európsku úniu, Kanadu, Austráliu a Nórsko. Zákaz sa týka rýb, mäsa, ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov.

Embargo vyvolalo na ruskom trhu problémy, pretože mnoho doteraz dovážaných produktov na ruskom trhu nemá náhradu. Ťažkosti umocnil prudký pád rubľa, ktorý viedol k rastu cien nielen dovážaných, ale aj domácich potravín.

Poslanci Spravodlivého Ruska Valerij Zubov, Sergej Doronin a Michail Serďuk v návrhu zákona o zrušení embarga uviedli, že zákaz je v rozpore s článkom ústavy, podľa ktorého „má každý právo na slobodné využívanie svojich schopností a majetku pre podnikateľskú a inú hospodársku činnosť, ktorú nezakazuje zákon“.

Vedenie strany, ktorá v parlamente väčšinou podporuje politické kroky dominantnej strany Jednotné Rusko, ale ich názor nezdieľa. Podpredseda Štátnej dumy za Spravodlivé Rusko Nikolaj Levičev označil ich iniciatívu za „podraz“.

Strana má podľa neho zavedenú procedúru, podľa ktorej majú byť návrhy zákonov predložené straníckemu vedeniu desať dní pred tým, než poslanci doručia text parlamentu. To sa podľa Levičeva nestalo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pokarhanie #sanckie