Po tichu na fronte príde prievan v peňaženkách

V noci na štvrtok sa na východe Ukrajiny neozývala streľba. Ani z ručných zbraní. Ticho, ktoré podľa vojakov, povstalcov, ale hlavne obyvateľov mesiace čeliacich ostreľovaniu v pivniciach "reže uši". Pokoj na fronte privítala drvivá časť Ukrajincov. Po tichu na fronte však príde ešte väčší prievan v ich peňaženkách. Spôsobí ho v najbližších mesiacoch aj vo štvrtok avizované zvyšovanie cien za energiu. Zatiaľ sa však oprávnene tešia z ticha na fronte.

27.02.2015 09:30
tank, Ukrajina, front, ťažká technika, zbranie,... Foto:
Už od utorka sťahujú východoukrajinskí povstalci ťažkú techniku od frontovej línie v súlade s dohodami z Minska. Rovnaký krok urobil Kyjev až vo štvrtok, keď adekvátny rozkaz podpísal prezident Petro Porošenko.
debata (95)

„Ukrajinská armáda od polnoci nezaznamenala na východe Ukrajiny žiadne porušenie pokoja zbraní,“ vyhlásil vo štvrtok v televízii hovorca tzv. protiteroristickej operácie Anatolij Stelmach. Aj armádny hovorca Andrij Lysenko konštatoval, že „ide o druhý deň za sebou bez padlých na ukrajinskej strane“. Práve trvaním minimálne dvoch dní dodržiavania pokoja zbraní podmieňoval Kyjev začiatok sťahovania zbraní. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov to však vo štvrtok označil za „nereálne“ a „smiešne“. „Všetci dobre vieme, že ideálne prímerie, ideálny pokoj zbraní neexistuje,“ reagoval ruský šéf diplomacie, citovaný Reuters.

Vo štvrtok tak ticho zbraní v Donbase rušila iba vojenská ťažká technika povstalcov, ktorí ju od utorka sťahujú od frontovej línie. Tak ako to stanovujú dohody z Minska z 12. februára. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády, citovaného agentúrou UNIAN, napokon sťahovanie zbraní začal na poludnie aj Kyjev. Pritom doteraz tvrdil, že to nemôže urobiť, pretože povstalci porušujú dohody z Minska. Ukázalo sa však, že pravda je kdesi inde, o čom svedčí už spomínaný začiatok sťahovania ukrajinských samohybných húfnic a diel kalibru 100 milimetrov.

Kyjev priznal platnosť Minska

„Ide o prvý krok v rámci sťahovania ťažkej techniky, ktoré bude pokračovať výlučne pod dohľadom OBSE,“ obsahuje oficiálne vyhlásenie generálneho štábu armády. Zároveň sa v ňom zdôrazňuje, že „v prípade útoku sa zmení harmonogram sťahovania zbraní“ a „ukrajinské jednotky sú v plnej bojovej pohotovosti s cieľom brániť krajinu“. Popoludňajší rozkaz prezidenta Petra Porošenka ako hlavného veliteľa o stiahnutí ťažkej techniky bol už iba očakávaným dôvetkom operácie a priznania platnosti minských dohôd.

Nejde o aprílový žart

Ticho zbraní v Donbase však sprevádzajú čoraz väčšie obavy drvivej väčšiny Ukrajincov z avizovaného prudkého zvyšovania cien za energie. Podľa Národnej komisie pre reguláciu energetiky a komunálnych služieb je v pláne do konca apríla 2017 zvýšiť triaapolkrát priemernú cenu elektriny pre maloodberateľov. Ukrajincov sa pokúsil upokojiť člen komisie Andrej Herus tvrdením, že „úprava cien“, ktorá sa začne 1. apríla a skončí 1. marca 2017, bude mať päť etáp.

"Od marca 2017 budú odberatelia elektriny rozdelení na dve skupiny: na tých, čo odoberajú do 100 kWh za mesiac, a tých, čo spotrebujú viac. Prví zaplatia za jednu kilowatthodinu 90 kopejok a druhí 1,68 hrivny (0,05 eura),“ cituje Herusa agentúra UNIAN s tým, že odber do 100 kWh za mesiac budú mať maloodberatelia za garantovanú minimálnu cenu. Portál Korrespondent v tejto súvislosti však upozornil, že podľa spoločného programu s MMF sa len v tomto roku zvýši cena plynu o 280 percent, tepla o 66 percent a elektriny o 40 percent. Pritom podľa oficiálnych zdrojov koncom minulého roka sa priemerná mzda na Ukrajine pohybovala od 2 500 do 3 000 hrivien, čo bolo v tom čase 154, respektíve 185 eur. Ibaže dnes je to podľa aktuálneho kurzu necelých 76 eur, respektíve asi 91 eur. A minimálna mzda od 1. januára tohto roku je 1 218 hrivien (37 eur) a od 1. decembra 2015 to má byť 1 378 hrivien (necelých 42 eur).

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ceny #OBSE #Ukrajina #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko