Chodorkovskij: Putin je ako nahý kráľ

Bývalý najbohatší ruský oligarcha Michail Chorokovskij označil ruského prezidenta Vladimíra Putina za "nahého kráľa" a vyzval Západ na zintenzívnenie kontaktov s ruskou opozíciou. Na tlačovej konferencii v Londýne bývalý šéf mocného koncernu Jukos, ktorý strávil do roku 2013 desať rokov v ruskom väzení, predpovedal Rusku "dlhú agóniu".

27.02.2015 10:10
Putin hostí Alberta Foto:
"Putin vyzlečený do polovice tela nie je žiadny mocný vodca, je to nahý kráľ," vyhlásil Chodorkovskij s odkazom na fotografie, na ktorých napoly vyzlečený prezident dosahuje mimoriadne športové alebo lovecké výkony.
debata (88)

Chodorkovskij bol považovaný za Putinovho mocného politického soka, kým ho odsúdili za údajné daňové podvody a krádeže obrovských objemov ropy. Vinu nikdy nepriznal a proces označoval za politickú pomstu Kremľa.

„Putin vyzlečený do polovice tela nie je žiadny mocný vodca, je to nahý kráľ,“ vyhlásil Chodorkovskij s odkazom na fotografie často kolujúce v ruských médiách, na ktorých napoly vyzlečený prezident dosahuje mimoriadne športové alebo lovecké výkony.

Ruská ekonomika bude podľa Chodorkovského ďalej slabnúť, čo vyvolá boj o moc medzi vplyvnými ruským klanmi, ktoré krajinu ovládajú.

Západné štáty by nemali váhať a budovať včas vzťahy s ruskou opozíciou. „Zajtra, keď sa režim zmení, budete musieť hľadať nové kontakty a budete na to mať málo času,“ odkázal ruský miliardár západným politikom.

Putin podľa Chodorkovského prežíva súmrak svojho vládnutia, ale záver jeho prezidentské éry bude bolestný a pre Západ nepredvídateľné. „Rusko bude musieť prejsť agóniou vedľa lôžka chorého vladára. Bude to bolestné pre obyvateľov a nebezpečné pre Západ,“ povedal.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Michail Chodorkovskij