Ukrajina hlási z východu krajiny ďalších troch mŕtvych vojakov

Na východe Ukrajiny v potýčkach s proruskými separatistami počas uplynulých 24 hodín padli traja vojaci, ďalších sedem bolo zranených. Oznámil to v piatok armádny hovorca Andrij Lysenko.

27.02.2015 12:56
Ukrajina, rebeli Foto: ,
Proruskí rebeli so zbraňami na Leninskom námestí v meste Doneck na východe Ukrajiny.
debata (40)

Počas dvoch predchádzajúcich dní ukrajinská armáda žiadnych mŕtvych nehlásila, čo vyvolávalo nádeje na udržanie krehkého prímeria a stiahnutie ťažkých zbraní od frontovej línie, ako predpokladajú mierové dohody z Minska. Konflikt v Donbase si od vlaňajšieho apríla vyžiadal vyše 5 800 mŕtvych.

Hovorca protipovstaleckej operácie Anatolij Stelmach v piatok ráno povedal, že separatisti počas uplynulej noci viac-menej dodržiavali pokoj zbraní, aj keď niektoré skupiny povstalcov pokračujú v provokáciách. Tých sa podľa neho dopúšťajú tie povstalecké jednotky, ktoré sa zrejme vymykajú kontrole velenia separatistov.

„Už o pár hodín médiá ukážu zábery, ako naše kolóny s delami odchádzajú,“ prisľúbil Serhij Haluska z ministerstva. Ubezpečil, že na frontovej línii zostáva dosť síl na to, aby odrazili prípadný útok nepriateľa. (O odsune zbraní z frontu čítajte viac v článku Na východe Ukrajiny je ďalší ruský humanitárny konvoj, opäť bez kontroly.)

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #ukrajinská armáda