Pakistanci podozriví z útoku na slovenských horolezcov ušli z väzenia

Dvaja militanti podozriví z útoku spred dvoch rokov v Pakistane, pri ktorom zahynuli desiati zahraniční horolezci vrátane Slovákov Petra Šperku a Antona Dobeša, utiekli v piatok z väzenia v severnom meste Gilgit.

27.02.2015 13:34
Nanga Parbat Foto: ,
Hora Nanga Parbat, kde došlo k útoku militantov na horolezcov.
debata (7)

Ako informoval zástupca riaditeľa väznice Sultán Fajsál, o útek cez tunel vykopaný z cely k väzenskému múru sa pokúsili štyria väzni, dvoch však stráže zastrelili. Dvoch dozorcov podľa Fajsála pre podozrenie z napomáhania k úteku už dočasne zbavili služby. Dvaja utečenci sú súčasťou skupiny 12 militantov z organizácie Laškar-i-Džangví, ktorých súdia za masakru horolezcov na úpätí himalájskej veľhory Nanga Parbat.

Útočníci napadli zahraničných horolezcov pod Nanga Parbatom 22. júna 2013. Zastrelili ich zblízka v základnom tábore. K útoku sa pôvodne prihlásila pakistanská odnož Talibanu, väčšina zadržaných sú však členmi extrémistickej sunnitskej skupiny Laškar-i-Džangví, ktorá je len voľne napojená na Taliban. Okrem Slovákov Dobeša a Šperku zahynuli aj traja Ukrajinci, dvaja Číňania, Litovčan, Nepálčan a horolezec s dvojakým americko-čínskym občianstvom.

Oblasť bola dovtedy považovaná za bezpečnú a miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbatu a zrušením všetkých ďalších výstupov počas letnej sezóny. Podozriví vyšetrovateľom povedali, že podľa pôvodného plánu chceli horolezcov len uniesť, čínsky horolezec však kládol odpor a jeden z teroristov ho zastrelil. Incident viedol k prudkej hádke medzi útočníkmi, ktorí sa potom rozhodli zastreliť všetkých turistov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Pakistan #horolezci