Kurdi vraj v Iraku robia problémy vracajúcim sa Arabom

Kurdské milície bránia už niekoľko mesiacov irackým Arabom vrátiť sa do svojich domovov v spornej oblasti Iraku. Oznámili to ochrancovia ľudských práv z organizácie Human Rights Watch (HRW), podľa ktorej vracajúcim sa Kurdom milicionári problémy nerobia.

27.02.2015 14:30
Irak, Kurd, bojovník, zbrane, Foto: ,
Iracký Kurd Bahktiyar Sadr-Aldeen predáva zbrane.
debata (6)

HRW požiadala vládu irackého Kurdistanu, aby zabránila podobnému kolektívnemu trestaniu arabskej komunity za činy páchané organizácií Islamský štát (IS).

Problémy majú Arabi v niekoľkých častiach provincií Irbílu a Ninive. IS vlani zabral severoirackú provinciu Ninive a v auguste z nej začal postupovať ďalej na východ, do irackého Kurdistanu. To prinútilo kurdské milície vstúpiť do bojov a spočiatku nahradiť nefunkčnú irackú armádu. Boje vyvolali exodus civilistov.

Kurdi v rámci postupu proti IS zabrali tiež územie obývané mnohými etnickými skupinami, o ktoré sa roky márne pokúšajú dohodnúť s Bagdadom. Ide najmä o ropný Kirkúk, ktorý považujú za historicky kurdskú oblasť, hoci ju minulý režim Saddáma Husajna osídlil tiež Arabmi a ďalšími národnosťami. Milície svojím bojom rozšírili územie ovládané Kurdmi až o 40 percent.

Organizácia HRW zaznamenala diskriminačné snahy v Ninive a Irbíli. Zástupkyňa tejto organizácie Letta Taylerová povedala, že brániť Arabom vrátiť sa do svojich domovov v týchto častiach Iraku presahuje bezpečnostné dôvody, ktoré často Kurdi uvádzajú. Niektorí kurdskí predstavitelia tvrdia, že mnoho Arabov žijúcich v týchto oblastiach podporovalo IS a stále v tom pokračuje.

Kurdskí politici ale diskriminačné úmysly pri rozhodovaní o povolení návratu utečencov vylučujú. Dindar Zibarí z kurdskej regionálnej vlády povedal, že pri obsadzovaní územia nebol zabraný ani jeden dom, ktorý patril arabským občanom. Dôvody, prečo milície mnohým nedovolili sa vrátiť, vraj boli bezpečnostné, pretože IS za sebou v mnohých budovách nechal výbušniny a nie všetky domy už boli prehliadnuté.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Kurdi #Islamský štát