Grécko chce pomoc s imigrantmi. Inak ich pošle Európe

Grécko chce, aby mu Európska únia poskytla viac pomoci pri riešení problému s prílevom ilegálnych prisťahovalcov, a hrozí, že v opačnom prípade nechá 300- až 500-tisíc imigrantov odísť do ďalších európskych krajín. Uviedol to viceminister vnútra Janis Panusis, ktorého citoval nemecký magazín Focus.

27.02.2015 14:55
Grécko, migranti, prisťahovalci, imigranti,... Foto: ,
Migranti v Grécku.
debata (5)

Ak sa Európa nezačne solidarite podieľať na starostlivosti o prisťahovalcov, bude to musieť Grécko zohľadniť. „Inak vydáme cestovné dokumenty 300-tisíc imigrantom a tí zaplavia Európu,“ povedal Panusis. V rozhlase potom spomenul číslo pol milióna prisťahovalcov, čo je podľa DPA celkový počet imigrantov, ktorí teraz v Grécku žijú.

Grécko sa borí s problémom masového prílivu... Foto: SITA/AP, Nikos Halkiopoulos
Grécko, migranti, prisťahovalci, imigranti, utečenci, Grécko sa borí s problémom masového prílivu migrantov.

Grécko, ktoré leží na juhovýchodnom cípe Európy, čelí v posledných rokoch veľkej utečeneckej vlne podobne ako Taliansko z juhu.

Imigranti v gréckom utečeneckom tábore. Foto: SITA/AP, Nikos Halkiopoulos
Grécko, migranti, prisťahovalci, imigranti, utečenci, Imigranti v gréckom utečeneckom tábore.

Príliv nelegálnych migrantov prichádzajúcich do Grécka cez Egejské more sa podľa minuloročných údajov Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v priebehu jedného roka viac ako strojnásobil. Grécke prisťahovalecké centrá na taký počet ľudí nestačia. Na miestach určených pre stovky osôb sa ich pravidelne tiesnia tisíce.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #imigranti #migranti