Babiš nechce byť premiérom? Neberte ho vážne

Čo Andrej Babiš povie, to sa nestane. A zatiaľ táto taktika šéfovi hnutia ANO celkom dobre vychádza.

28.02.2015 10:00
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš s manželkou Monikou na snímke z jari 2014. Jeho hnutie ANO má počas víkendu tretí snem vo svojej krátkej existencii.
debata (5)

"Funkcia premiéra ma neláka. Má síce obrovský aparát, ale jeho povinnosti mu nezávidím. Stále sa musí k niečomu vyjadrovať, niekam cestovať. Na takúto prácu nemám predpoklady, ja chcem niečo tvoriť,“ vyhlásil minulý týždeň miliardár slovenského pôvodu pre denník Mladá fronta Dnes, ktorý vlastní.

Na to, že ANO je vo väčšine prieskumov verejnej mienky najpopulárnejšou stranou, vyjadruje sa Babiš skromne. "Keď sa však pozrieme na to, čo za posledných desať rokov hovorí, tak vždy tvrdí, že niečo neurobí. Týkalo sa to jeho podnikateľských a potom aj politických aktivít,“ pripomenul pre Pravdu český politológ Lubomír Kopeček. "Svojho času Babiš vravel, že nebude kandidovať vo voľbách. A kandidoval. Tvrdil, že nezasadne do vlády. Je v kabinete. Na otázku, či bol ministrom financií, odpovedal, že by to bol konflikt záujmov. Samozrejme, finančný rezort riadi. Takže v týchto súvislostiach je potrebné vnímať aj Babišovo vyjadrenie týkajúce sa toho, či chce byť predsedom vlády,“ uviedol odborník z Masarykovej univerzity v Brne.

"Babiš určite ambície má. Nepochybne aj premiérske. Ak verejne hovorí opak, tak to je len štandardná politická taktika. Vôbec by som to nebral vážne,“ reagoval pre Pravdu aj politológ Jan Outlý z Univerzity Hradec Králové.

Hnutie ANO v sobotu a v nedeľu čaká tretí snem v jeho krátkej existencii. Babiš ho založil v máji 2012. V predčasných voľbách v októbri 2013 ANO z 18,65 percenta hlasov len tesne zaostalo za víťaznou sociálnou demokraciou. V januári potom babišovci, ČSSD a KDU-ČSL vytvorili vládnu koalíciu. Minuloročné májové voľby do europarlamentu už ANO vyhralo so ziskom 16,13 percenta hlasov.

"Teraz má Babišovo hnutie vyššie preferencie ako v parlamentných voľbách. ANO sa teda dokázalo usadiť medzi parlamentnými stranami. To sa mu podarilo,“ hovorí Outlý. Na druhej strane je ANO jediným koaličným partnerom, ktorý menil ministrov. "Ukázalo sa, že strana naberá ľudí do vrcholných úradov bez veľkých kariérnych skúseností, niekedy šliapla aj vedľa. Babiš je asi trocha rozčarovaný aj z toho, že štát sa jednoducho nedá riadiť ako firma,“ uviedol politológ.

Napriek tomu, že Babiš svojimi predvolebnými sloganmi narazil na realitu, ANO sa stále drží svojho pragmaticko-populistického prístupu. Heslo hnutia v jesenných komunálnych voľbách bolo: Jednoducho to urobíme. ANO sa tak aj po viac ako v roku vo vláde vymedzuje voči zavedeným politickým stranám. Babiš stále hovorí, že problémy by sa dali riešiť rýchlejšie. Len mu zavadzajú politici.

"Nie je to už hnutie, ale ani štandardná politická strana. Veď má de facto svojho majiteľa,“ povedal o ANO Outlý. "Určite sa pohybujeme len v rovine teórie, že by Babiša niekto nahradil na poste predsedu. ANO sa nedá zaradiť do žiadnej štandardnej politickej kategórie. Vo vystupovaní predstaviteľov hnutia ani v politických dokumentoch nevidím žiadnu ideológiu. Je mimo nej, aj keď voliči ANO sú najmä stredopravicoví. Ľudia vnímajú Babiša ako úspešného podnikateľa, preto priťahuje aj predstaviteľov týchto skupín obyvateľstva,“ vysvetlil Outlý.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ANO