Rusko karhá Litvu za dodávky zbraní ukrajinskej armáde

Rusko podalo v piatok sťažnosť na Litvu v súvislosti s jej dodávkami zbraní ukrajinskej armáde. Pobaltská krajina týmto činom podľa Ruska porušila svoje obchodné záväzky.

27.02.2015 22:34
debata (162)

„Ruské ministerstvo zahraničných vecí poukázalo na to, že takéto dodávky predstavujú priame porušenie litovských právnych záväzkov v oblasti exportu zbraní,“ vyhlásilo ruské veľvyslanectvo vo Vilniuse. Rusko uviedlo, že Litva porušila medzinárodnú Zmluvu o obchodovaní so zbraňami rovnako ako aj ďalšie európske dohody. Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius agentúre Reuters povedal, že Litva v uplynulom roku zbrane do Ukrajiny skutočne dodávala, žiadnu dohodu tým však neporušila.

„Dodávali sme zbrane Ukrajinskému vojsku celkom otvorene a v malých množstvách, a predsa sme karhaní krajinou, ktorá dodáva zbrane do ukrajinského konfliktu vôbec nie v symbolických množstvách a popiera to,“ uviedol Linkevičius v reakcii na list, ktoré adresovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí litovskej ambasáde v Moskve.

Litva tento týždeň vyhlásila, že plánuje obnoviť povinnú vojenskú službu, ktorú zrušila v roku 2008. Dôvodom sú podľa prezidentskej kancelárie obavy z agresívneho správania Ruska nielen na Ukrajine, ale aj v pobaltskom regióne. Litva, Estónsko a Lotyšsko majú s Rusmi dlhodobo napäté vzťahy a obávajú sa ďalšieho vývoja situácie na východe Ukrajiny po marcovej ruskej anexii Krymu.

Znepokojenie tiež vyvolávajú špekulácie, že po Ukrajine by sa Moskva mohla podobným spôsobom pokúsiť o destabilizáciu pobaltských krajín, ktoré boli kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu. Severoatlantická aliancia už oznámila, že bude častejšie uskutočňovať armádne cvičenia v oblasti Baltského mora v reakcii na zvýšenie ruských vojenských aktivít v tomto regióne. V decembri Rusko uskutočnilo v Pobaltí veľké vojenské cvičenie za účasti 9000 vojakov a 55 námorných plavidiel.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane #Litva #kríza na Ukrajine