V Moskve zastrelili bývalého vicepremiéra Nemcova

V centre Moskvy večer z piatka na sobotu zastrelili bývalého ruského vicepremiéra a v súčasnosti kritika Kremľa Borisa Nemcova. Ruský prezident Vladimír Putin hovorí o nájomnej vražde a provokácii.

28.02.2015 00:19 , aktualizované: 12:58
Boris Nemcov, Rusko Foto: ,
Ruská polícia na mieste smrti Borisa Nemcova neďaleko Kremľa v Moskve.
debata (227)

Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na informácie od svojho zdroja. „Neznámy vystrelil štyrikrát na Borisa Nemcova. Politik na následky zranení zomrel,“ citovala agentúra zdroj. Tlačové oddelenie ministerstva vnútra neskôr potvrdilo vraždu muža v Moskve, ktorý mal dokumenty na meno Boris Jefimovič Nemcov, dodal Interfax. Vraždu politika potvrdil Kremeľ prostredníctvom Dmitrija Peskova, hovorcu prezidenta Vladimira Putina. Ruské ministerstvo vnútra uviedlo, že bol zastrelený od chrbta v piatok o 23:40 hod moskovského času.

Putin dal zriadiť špeciálny vyšetrovací tím a vyšetrovanie bude pod osobitným dohľadom, uviedla agentúria RIA Novosti. Podľa Putina „tento brutálny čin má všetky znaky nájomnej vraždy a zjavne má charakter provokácie“, informovala ruská agentúra.

Putin vyjadril sústrasť rodine a blízkym, rovnako ako Washington. Americký prezident Barack Obama zároveň odsúdil „brutálnu“ vraždu ruského politika. Biely dom zároveň žiada „rýchle, nestranné a transparentné vyšetrovanie tohto činu a postavenie vinníkov pred spravodlivosť“.

Moskovčania nosia kvety k zábradliu, ktoré je priblžne v tridsaťmetrovej vzdialenosti od miesta činu.

Boris Nemcov Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
Boris Nemcov Boris Nemcov

Päťdesiatpäťročného Nemcova zastrelili tesne pred konaním protestu proti vláde Vladimíra Putina. Manifestácia sa mala konať v nedeľu na periférii hlavného mesta. Máme tu novú politickú situáciu, napísal na Twitteri jeden z organizátorov Leonid Volkov a dodal, že namiesto tejto manifestácie sa musí odohrať smútočný pochod v centre Moskvy.

Nemcov bol Putinov kritik. Kritizoval neefektívnosť vlády, rozbujnenú korupciu a politiku Kremľa na Ukrajine, ktorá zhoršila vzťahy medzi Ruskom a Západom na najhoršiu úroveň od skončenia studenej vojny.

Ruské ministerstvo vnútra potvrdilo, že Nemcov bol štyrikrát postrelený, a to z auta, ktoré okolo neho prechádzalo, keď išiel po Veľkom kamennom moste. Podľa Interfaxu padlo spolu sedem rán a Nemcova zasiahli štyri z nich.

Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zabitie Nemcova šokovalo. „Zabili Borisa. Je ťažké tomu uveriť. Nepochybujem o tom, že páchatelia budú potrestaní. Skôr alebo neskôr,“ napísal Porošenko na Twitteri. Nemcov bol okrem iného zástancom prozápadného kurzu Ukrajiny. To vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter ocenil aj ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý napísal: „Ruský vlastenec a zároveň priateľ Ukrajiny. Takto nám zostane v pamäti Boris Nemcov.“

Ruská polícia obhliada telo Borisa Nemcova v... Foto: SITA/AP, George Malets
APTOPIX Russia Nemtsov Ruská polícia obhliada telo Borisa Nemcova v Moskve na Červenom námestí v sobotu 28. februára 2015. Bývalého vicepremiéra Nemcova zastrelili na prechádzke neďaleko Kremľa.

„Boris Nemcov bol neúprosným lídrom opozície, ktorý kritizoval tých najvyššie postavených štátnych predstaviteľov v tejto krajine, vrátane prezidenta Vladimira Putina. Ako vidíme, taká kritika je v Rusku životu nebezpečná,“ citovala reakciu jedného z najmladších opozičných predákov Iľju Jašina agentúra AP.

Ďalší opozičný aktivista Vladimir Milov sa domnieva, že za útokom mohli stáť aj nacionalisti ovplyvnení kremeľskou propagandou.

Politológ Stanislav Belkovskij ale v rozhlasovej stanici Echo Moskvy povedal, že podľa neho Nemcovova smrť nemôže poslúžiť Putinovým záujmom.

Vyšetrovatelia zvažujú viaceré motívy vraždy

Vyšetrovatelia vraždy skúmajú aj verziu, že mohlo ísť o politickú provokáciu, dielo islamistov a extrémistov, ukrajinskú stopu alebo či zločin mohol súvisieť s politikovým podnikaním. Uviedol to hovorca federálnych vyšetrovateľov Vladimir Markin.

„V súčasnej chvíli vyšetrovatelia zvažujú niekoľko verzií, a to aj vraždu ako provokáciu predhodenou obeťou pre tých, ktorí sa neštítia dosahovať svoje politické ciele akýmikoľvek metódami,“ vyhlásil generál Markin podľa agentúry Interfax.

„Starostlivo sa skúma aj verzia, ktorá vraždu spája s islamskou a extrémistickou stopou,“ poznamenal. Vyšetrovatelia totiž vraj disponujú svedectvami, že Nemcov dostával vyhrážky kvôli svojmu postoju voči januárovému zmasakrovaniu parížskej redakcie satirického časopisu Charlie Hebdo.

Preveruje sa aj verzia, spájajúca vraždu s vojnou na Ukrajine. „Nie je tajomstvom, že na oboch stranách konfliktu sú veľmi radikálne osoby, ktoré sa nepodriaďuju žiadnym autoritám,“ upozornil Markin. Vraj nie je možné vylúčiť ani súvislosť s podnikaním, či osobnú nenávisť voči zavraždenému a ďalšie bežné pohnútky zločinu.

Podľa advokáta pozostalých Vadima Prochorova sa Nemcov stal v posledných dňoch terčom vyhrážok na sociálnych sieťach. Tie však podľa nemenovaného policajta mohli prameniť „zo žiarlivosti“.

Nemcova podľa médií v okamihu vraždy sprevádzala mladá ukrajinská modelka Hanna Durycká; dvojicu údajne spájal blízky vzťah. Pred vraždou údajne Nemcov s dievčaťom večeral naproti Kremľu v známom obchodnom domu GUM, a dvojica zrejme bola sledovaná počas nasledujúcej prechádzky cez Červené námestie a most cez rieku Moskvu, kde nasledoval útok.

Vyšetrovatelia medzitým vypočuli očitých svedkov vraždy, vrátane Nemcovovej spoločníčky, ktorá ho sprevádzala cez most; zrejme mierili do jeho neďalekého bytu. „Niet pochýb, že zločin, ako aj miesto činu, boli starostlivo naplánované,“ vyhlásil Markin. „Je zjavné, že strojcovia a vykonávatelia zločinu mali povedomie o predpokladanej trase.“

Vražda bola podľa predbežných poznatkov spáchaná pištoľou Makarov; na mieste sa našlo šesť nábojov kalibru deväť milimetrov. Pištoľ Makarov bývala štandardnou zbraňou sovietskej armády a polície a v Rusku a ďalších postsovietskych krajinách sa stále bežne používa.

Špecialisti sa teraz snažia vystopovať všetky telefonáty, uskutočnené v okolí miesta činu tesne pred a po vražde. Na prípad sú podľa agentúry Interfax nasadení najskúsenejší kriminalisti, ktorí vypočúvajú očitých svedkov, skúmajú miesto činu, vyhodnocujú nájdené nábojnice a pátrajú po autách zachytených v čase vraždy pouličnými kamerami. Vyšetrovatelia podľa serveru newsru.com prehľadávajú tiež Nemcovov byt a počítač.

Tézy o vražde známeho kritika režimu ako politickej provokácii už zaznela z Kremľa. Oponenti režimu naopak pokladajú Nemcovovu smrť za umlčanie kritika.

Opozícia usporiada smútočný pochod centrom Moskvy

Moskovská radnica povolila usporiadať v nedeľu popoludní smútočný pochod za Nemcova. Pochod povedie z východnej časti centra cez nábrežia na most, kde bol kritik Kremľa zavraždený, potvrdila radnica.

Smútočný pochod sa odohrá namiesto povolenej opozičnej demonštrácie proti kríze a vojne na Ukrajine, ktorá sa mala konať ako „jarný pochod“ na okraji metropoly.

Trasa smútočného pochodu však minie hlavnú tepnu metropoly, Tverskú ulicu, a Červené námestie. Akcia má začať v 13:00 SEČ a organizátori čakajú účasť až 50 000 ľudí.

„Polícia bude starostlivo prezerať účastníkov akcie, aby zabránila provokáciám,“ upozornila radnica a povzbudila, aby ľudia pristupovali k bezpečnostným opatreniam s porozumením. Na miesto zločinu, ktoré sa nachádza neďaleko od Kremľa, už teraz prichádzajú davy ľudí a kladú tu kvety na uctenie pamiatky.

Boris Nemcov

  • Do verejného života v niekdajšom Sovietskom zväze sa zapojil po havárii jadrovej elektrárne Černobyľ na jar 1986. Bol členom ekologického hnutia Za jadrovú bezpečnosť v Gorkom (dnes Nižnij Novgorod), a toto angažmán mu v roku 1990 pomohlo k zisku kresla v parlamente.
  • V auguste 1991 podporil prezidenta Borisa Jeľcina, ktorý musel čeliť pokusu o komunistický prevrat. Po potlačení puču bol Nemcov menovaný zástupcom prezidenta v oblasti Nižnij Novgorod a následne gubernátorom tejto oblasti.
  • Prvým vicepremiérom ruskej vlády bol od marca 1997 do apríla nasledujúceho roka. Od marca do novembra 1997 navyše zastával aj post ministra palív a energetiky. Od apríla 1998 do augusta toho istého roku bol radovým vicepremiérom.
  • Od liberálno zmýšľajúceho obdivovateľa Margaret Thatcherovej sa očakávalo, že vo funkcii vicepremiéra urýchli tempo hospodárskych reforiem v Rusku. Spočiatku sa o ňom špekulovalo aj ako o možnom nástupcovi prezidenta Jeľcina. Ekonomická kríza, ktorá krajinu zasiahla v roku 1998, však Nemcova stála kreslo vo vláde a zhatila aj jeho prezidentské ambície.
  • Na konci roka 1998 založil liberálnu politickú stranu Mladé Rusko, ktorá sa stala súčasťou koalície Zväz pravicových síl (ZPS). V rokoch 2000 až 2003 riadil Nemcov poslaneckú frakciu ZPS v Štátnej dume a od mája 2001 do januára 2005 bol predsedom federálnej politickej rady ZPS. Ním vedená ZPS sa ostro vymedzovala voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vo voľbách v roku 2003 však stratila zastúpenie v parlamente.
  • Po vynútenom odchode z parlamentu v roku 2003 pomáhal okrem iného organizovať pouličné protesty proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Za účasť na týchto akciách strávil v roku 2011 niekoľko dní vo väzení. V poslednej dobe kritizoval Kremeľ predovšetkým za zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu v krajine, za korupciu sprevádzajúcu prípravu zimných olympijských hier v Soči či za angažmán Ruska v súčasnej kríze na Ukrajine.
  • Narodil sa 9. októbra 1959 v Soči v rusko-židovskej rodine. Začiatkom 80. rokov absolvoval radiofyzikálnu fakultu univerzity v Nižnom Novgorode. Bol otcom štyroch detí.

Výber útokov na verejne známe osobnosti v Rusku v posledných rokoch

  • Anna Politkovská – Štyridsaťosemročná novinárka bola zastrelená v októbri 2006 vo výťahu moskovského domu, v ktorom žila. Politkovská patrila k najznámejším ruským novinárom a obhajcom ľudských práv. Vo svojich článkoch pranierovala porušovanie práv civilného obyvateľstva v Čečensku ruskými jednotkami a bola nemilosrdným kritikom Kremľa na čele s Vladimírom Putinom. Vlani v júni poslal súd za vraždu Politkovskej do väzenia na doživotie Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova. Ďalší traja ľudia dostali mnohoročné tresty. Advokáti odsúdených oznámili, že sa odvolajú.
  • Alexandr Litvinenko – Zomrel koncom novembra 2006 v Londýne na otravu rádioaktívnym polóniom. Ako agent pracoval najskôr pre Sovietsky zväz a potom pre Rusko, neskôr ale začal kritizovať vedenie svojej krajiny aj pomery v rozviedke. Nakoniec v roku 2001 získal politický azyl v Británii, prijal britské občianstvo a pracoval pre tajnú službu MI6. Na jeseň 2006 sa zišiel s dvoma ruskými agentmi a tri týždne potom zomrel. Než sa tak stalo, obvinil zo svojej vraždy prezidenta Vladimira Putina. Britské úrady od začiatku považujú za hlavných podozrivých vtedajších ruských agentov Dmitrija Kovtuna a Andreja Lugového.
  • Sergej Magnitskij – Zomrel v polovici novembra 2009 vo vyšetrovacej väzbe. Magnitského si ako právnika najal William Browder, bývalý šéf investičného fondu v Rusku Hermitage Capital. Browder bol z Ruska vyhostený v roku 2005, a tvrdí, že sa stal obeťou korupčného sprisahania. Magnitskij obvinil ruských policajných a justičných pracovníkov z rozsiahlych defraudácií. Krátko potom ho zatkli za údajné daňové úniky a o rok neskôr za nevyjasnených okolností zomrel v moskovskej väznici.
227 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Boris Nemcov