Intenzita stretov s povstalcami na Ukrajine klesla, zahynuli novinár a dobrovoľník

Ukrajinská armáda počas uplynulých 24 hodín neutrpela na východe krajiny ďalšie straty na životoch, traja vojaci však boli zranení. Aj tak ukrajinská strana má vdvoch mŕtvych pod mínometnou paľbou: fotoreportéra denníka Segodňa a jedného bojovníka z dobrovoľníckych síl ultranacionalistickej ukrajinskej organizácie Pravý sektor.

28.02.2015 14:18 , aktualizované: 19:19
Ukrajina Foto: ,
Proruský rebel na kontrolnom stanovišti v Debaľceve.
debata (81)

„Žiadného vojaka nezabili,“ povedal armádny hovorca Andrij Lysenko, ktorý o deň skôr hlásil smrť troch vojakov v bojoch s povstalcami.

Hoci intenzita potýčok s proruskými separatistami citeľne klesla, povstalci ostreľovali pozície vládnych síl pri meste Avdiivka, severne od Donecka, a to aj z raketometov, bez ohľadu na prímerie, ktoré má platiť od polovice februára.

Novinár sa podľa armádneho hovorcu Andrija Lysenka stal obeťou ostreľovania obce piesku pri Donecka, ktorý kontrolujú rebeli. Muža odviezli do vojenskej nemocnice, kde podľahol zraneniam.

Noviny Segodňa agentúre AFP potvrdil, že ide o Sergeja Nikolajeva. Tam tiež prišiel o život aj ukrajinský dobrovoľník, ktorého smrť potvrdil AFP jeho spolubojovník z Pravého sektora.

Avšak pokoj panoval na ďalších úsekoch frontu: pri povstaleckej bašte Luhansk a pri strategicky dôležitom prístave Mariupol, ktorý zostáva ako posledné veľké mesto Donbasu v ukrajinských rukách. „Od polnoci neboli ukrajinské pozície ostreľované,“ poznamenal minister obrany Stepan Poltorak pri návšteve akadémie pozemných vojsk vo Ľvove a uistil, že Ukrajina je odhodlaná ubrániť Mariupol.

V podmienkach relatívneho pokoja obe strany pokračujú v sťahovaní ťažkých zbraní od frontovej línie, podľa agentúry AFP však ojedinelé incidenty stále živia obavy o doteraz krehké prímerie. Podľa ukrajinského vojenského experta Valentina Badraka sa vraj ruský prezident Vladimir Putin chystá spustiť na Ukrajine „rozsiahlu ofenzívu“.

A ukrajinský prezident Petro Porošenko dal do súvislosti s konfliktom vraždu ruského opozičného predáka Borisa Nemcova: Nemcov totiž krátko pred smrťou vyzýval Rusov demonštrovať proti vojne a tiež sa vraj chystal zverejniť dôkazy o ruskom zapojení do konfliktu na východe Ukrajiny, ktoré Kremeľ stále popiera.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine