Stopercentné áno povedali Babišovi v ANO

Iba jeden volebný lístok bol neplatný, ale na všetkých 186 platných dostal hlas Andrej Babiš, český vicepremiér a minister financií.

28.02.2015 19:29 , aktualizované: 01.03.2015 23:15
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš.
debata (7)

Podľa očakávania si tak obhájil predsednícku stoličku počas víkendového III. snemu hnutia Aliancie nového občana (ANO). Už samotnú nomináciu získal Babiš, český politik zo so slovenskými koreňmi, vo všetkých 14 krajoch.

„Je mi to trápne, že je iba jeden nominant na kandidáta,“ neodpustil si Babiš v kandidátskom prejave citovaný denníkom Právo. V ňom zároveň zopakoval odpoveď na otázku, ktorú mu stále kladú, odkedy k podnikaniu "pribalil“ aj politiku. Konkrétne prečo sa začal angažovať v politike.

„Mám pocit, že by som mal splatiť dlh. Dlh tejto krajine a tejto spoločnosti a pomáhať ľuďom, ktorí v živote nemali rovnaké predpoklady a šťastie, ako som mal ja,“ vyhlásil s tým, že „bude tvrdo bojovať proti akejkoľvek korupcii, nepoctivosti a klamstvu“. Nezabudol upozorniť aj na budúcnosť hnutia. Napríklad avizoval, že do konca roku musí mať ANO jasný program pre krajské voľby i vybraných hlavných kandidátov.

Babiš sa dotkol aj vládnej koalície. Konkrétne jej zloženia. V tejto súvislosti označil ako chybu súhlas ANO s „pridelením“ šiestich ministerských kresiel hnutiu, zatiaľ čo sociálna demokracia ich má osem.

„Boli sme noví, verili sme, že koalícia je partnerstvo bez podrazu. Samozrejme, že to nie je tak,“ vyhlásil Babiš na adresu vzťahov v koalícii s ČSSD a ľudovcami. Napriek tomu však zopakoval, že hnutie chce budovať štát, ktorý priveľmi neobťažuje občanov.

„Našou mantrou je nezvyšovanie daní, ale na druhej strane dôsledne ich vyberať,“ pripomenul šéf hnutia a minister financií v jednej osobe. Podľa neho Česko má rozumnú mieru zdanenia. „Chceme napraviť chyby minulých vlád,“ povedal.

Na stretnutí s novinármi po opätovnom zvolení si staronový šéf ANO neodpustil svojskú poznámku: „Ak by fungovali klasické strany, tak by som teraz hral tenis.“ Na počudovanie niektorých novinárov na tým, že sa ho na sneme nik na nič neopýtal, tiež reagoval svojsky: "Zatiaľ nebolo o čom diskutovať.“

Za jediný falošný tón v dobre zohratom orchestre ANO možno považovať hlas Ivana Pilného, lídra kandidátky ANO v kraji Hradec Králové. Napriek lobovaniu prehral boj o miesto v predsedníctve a deň po hlasovaní vyhlásil, že „prednosť dostali ľudia, ktorí využívajú hnutie ako výťah k moci“. Akosi opomenul, že pred prípadnými takýmito snahami varoval Babiš aj v sobotu na sneme. Pilný si zároveň neodpustil ani poznámku, podľa ktorej voľbu podpredsedov dohodli vopred.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ANO