Tisíce ľudí v Moskve si prišli uctiť pamiatku Nemcova

Tisíce Moskovčanov prišli na smútočný pochod, ktorý zvolala opozícia na uctenie pamiatky zavraždeného kritika Kremľa Borisa Nemcova.

01.03.2015 09:07 , aktualizované: 16:04
Boris Nemcov Foto: ,
Ľudia na smútočnom pochode v Moskve na uctenie pamiatky vodcu opozície Borisa Nemcova s jeho portrétmi a sloganmi: Tie guľky zasiahli každého z nás, hrdinovia nikdy nezomrú!
debata (1)

Ľudia niesli portréty zastreleného politika či ruskej vlajky so smútočnou páskou, v dave bolo vidno aj ukrajinské prápory. „Hrdinovia neumierajú“, „Tieto strely zasiahli každého z nás“, alebo „Zomrel za budúcnosť Ruska“, stálo na transparentoch.

Moskovská polícia odhadla počet účastníkov na 16 500, odhady novinárov a usporiadateľov siahali ešte viac. „Odhadujeme, že prišlo viac ako 70 000 ľudí,“ povedal agentúre AFP jeden z organizátorov, Alexander Riklin.

„Nemám rád odhady a hádky o týchto číslach. Dôležitý je každý človek, a nie dav. Ale prišlo veľmi veľa ľudí, 50 000 alebo ešte viac,“ usúdil ďalší z organizátorov Leonid Volkov.

Do pomaly kráčajúceho sprievode prišli podľa spravodajcu agentúry Reuters celé rodiny, starí aj mladí ľudia. „Ak dokážeme zastaviť kampaň nenávisti, zameranú proti opozícii, potom môžeme mať šancu zmeniť Rusko. Inak bude hroziť masový občiansky konflikt,“ varoval opozičný poslanec Gennadij Gudkov, podľa ktorého sa Nemcov stal nepohodlným skorumpovanému režimu.

Pochod bol pôvodne zvolaný ako protest proti hospodárskej kríze v krajine a vojne na Ukrajine a úrady ho povolili na periférii metropoly. Po Nemcovovej vražde ale opozícia túto akciu odvolala a dohodla s radnicou smútočný pochod, ktorý vedie z východnej časti centra hlavného mesta na nábreží rieky Moskvy a potom na most pri Kremli, kde bol niekdajší reformátor Nemcov zastrelený.

Usporiadatelia očakávali 50 000 ľudí. Pochod sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, každý účastník musel prejsť bezpečnostným rámom, než bol vpustený na zhromaždisko. V okolí hliadkovali policajné jednotky. Opozičné akcie na uctenie Nemcovovej pamiatky sa konali aj v Petrohrade a ďalších veľkých ruských mestách.

Kvety a slogany "Propaganda... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Boris Nemcov Kvety a slogany "Propaganda zabíja!" na mieste, kde zastrelili Borisa Nemcova.

Ruská televízia zverejnila záznam vraždy

Ruská televízia TVC zverejnila záznam z pouličnej kamery, ktorá údajne zachytila ​​vraždu Nemcova z piatkovej noci na moste neďaleko Kremľa.

Kvalita záberov nie je veľká, rozoznať však možno okoloidúce automobily a siluety ľudí. Práve v okamihu streľby však záber kamery zakryl snežný pluh.

Zo záznamu televízia odhadla, že vrah sa pravdepodobne najprv skrýval na schodisku vedúcom na most, než po čine dobehol po vozovke k autu, ktoré na moste na chvíľku zastavilo.

Kamera ukazuje, ako tvrdí televízia, že o 23:30 moskovského času (21:30 SEČ) Nemcov a jeho spoločníčka idú po moste. „Pomaly ich doháňa snežný pluh. O 23:31 ich karoséria vozidla s pluhom zakrýva pred kamerou. O sekundu neskôr odtiaľ vybieha na vozovku ďalší človek, rýchlo nasadá do (ďalšieho) auta a odchádza,“ okomentovala zábery televízia a opísala pohyb ľudí na moste: dievča je sprvu schované za snehovým pluhom, ktorého posádku zrejme žiada o pomoc, potom sa vracia na miesto činu. Okolo prechádzajú ľudia, niektorí sa zastavujú, iní idú ďalej, podobne autá. O 23:42 (21:42 SEČ) prichádza polícia.

Nemcov (55) sa stal terčom paľby v okamihu, keď sa s ukrajinskou modelkou Hannou Duryckou (23) vracal z večere v reštaurácii Bosco v obchodnom dome GUM naproti Kremľu do svojho bytu za riekou Moskvou. Na mieste vraždy kriminalisti našli šesť nábojníc, štyri guľky zasiahli politika, jeho spoločníčka vyviazla bez zranení.

Ľudia dávajú kvety na mieste, kde došlo k... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Nemcov Ľudia dávajú kvety na mieste, kde došlo k vražde Borisa Nemcova na Červenom námestí v Moskve.,

Vyšetrovatelia sľubujú milióny rubľov za odhalenie vrahov

Ruskí vyšetrovatelia vypísali odmenu tri milióny rubľov za informácie vedúce k objasneniu vraždy. „Anonymita všetkých informátorov je zaručená a okrem toho sú operatívci (…) pripravení vyplatiť veľkú odmenu vo výške troch miliónov rubľov za cennú informáciu,“ citovala agentúra TASS vyjadrenie vyšetrovateľov. Súčasne zverejnila telefónne čísla, na ktorých sa dá s operatívnym štábom vyšetrovania spojiť.

Vyšetrovatelia posudzujú niekoľko verzií, siahajúcich od provokácie kvôli destabilizácii politickej situácie, stopu islamistov a extrémistov až po možnú súvislosť s ukrajinským konfliktom. Vraj nie je možné vylúčiť ani súvislosť s podnikaním či osobnú nenávisť voči zavraždenému a ďalšie bežné pohnútky zločinu, vrátane žiarlivosti. Je však zjavné, že páchatelia opozičného politika sledovali.

Hovorca federálnych vyšetrovateľov Vladimir Markin medzitým poprel správy médií, že sa policajtom vraj podarilo v centre Moskvy nájsť auto, v ktorom zabijaci ušli z miesta činu. Varoval tiež, že v priebehu vyšetrovania sa môžu vyskytnúť „dezinformácie“ a dokonca aj „otvorené provokácie“, a odporučil novinárom zverejňovať len overené informácie z oficiálnych zdrojov.

Podľa vyšetrovateľa budú potrebné aj ďalšie úkony s účasťou Nemcovovej ukrajinskej priateľky Hanny Duryckej ako očitej svedkyňe vraždy.

Ukrajinské úrady sa medzitým vyjadrili, že sloboda pohybu ukrajinskej modelky nie je obmedzená, Durycká sa vraj chce vrátiť do vlasti a k tomu jej pomôžu ukrajinskí diplomati. Ukrajinský prezident Petro Porošenko už skôr dal vraždu do súvislosti s tým, že sa Nemcov vraj chystal zverejniť dôkazy ruskej účasti vo vojne na východe Ukrajiny. Priamu angažovanosť v konflikte Moskva stále popiera.

„Urobíme všetko, aby organizátori a vykonávatelia podlej a cynickej vraždy boli po zásluhe potrestaní,“ uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

Kremeľ označil vraždu opozičného politika za provokáciu, ktorá má destabilizovať Rusko. Opoziční predáci pripočítajú zločin ovzdušia protizápadných nálad a vybičovaného nacionalizmu, vytvoreného režimom prezidenta Vladimira Putina a štátnymi médiami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Nemcov