Rusi môžu od nedele ísť na Ukrajinu len s pasom

Ruskí občania smú od nedele vstúpiť na Ukrajinu iba s cestovným pasom. Príslušné nariadenie ukrajinskej vlády totiž nadobudlo platnosť.

01.03.2015 10:11
debata (73)

Až doteraz Rusi mohli do susednej krajiny cestovať tiež len s ruskou obdobou občianskeho preukazu.

Vláda premiéra Arsenija Jaceňuka tento krok, o ktorom informovala s mesačným predstihom, vysvetlila nutnosťou sprísniť kontrolu na hranici s Ruskom. Cez ňu podľa Kyjeva prúdia k proruským separatistom zbrane a vojaci, čo Moskva stále popiera.

Kyjev však nekontroluje takmer 500 kilometrov svojej štátnej hranice s Ruskom, ovládnutej v tejto dĺžke proruskými separatistami. Ide o zhruba štvrtinu z celkovej dĺžky ukrajinsko-ruskej hranice.

Ruské úrady tvrdia, že ukrajinské rozhodnutie vraj nevyvolá veľký problém, pretože na požiadanie pasy vystaví. Až doteraz ale väčšina Rusov pas nemá.

Na ruskej strane sa síce sprvu ozývalo volanie odpovedať na ukrajinské nariadenia recipročne, ale ministerstvo zahraničia nakoniec vyhlásilo, že Rusko „z humanitárnych dôvodov“ naďalej dovolí Ukrajincom prekračovať hranice aj na vnútroštátne doklady.

Server newsru.com tiež pripomenul, že ruské úrady tiež ochotne povoľujú aj dlhodobý pobyt v krajine Ukrajincom v brannom veku, ktorí sa tak vyhýbajú mobilizácii do armády, ako ich k tomu vyzval ruský prezident Vladimir Putin. Naopak ukrajinskí pohraničníci sa od počiatku proruskeho povstania na východe krajiny vraj snažia vstupu Rusov vo veku od 16 do 60 rokov na Ukrajinu zabrániť.

Ukrajinskí pohraničníci podľa slov svojho náčelníka Viktora Nazarenka vlani nevpustili do krajiny 46 834 cudzincov, z ktorých asi tretina boli Rusi.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #pas #Rusi #Ukrajina