V Afganistane spadli ďalšie lavíny, obetí je vraj vyše 280

Z hôr v severoafganskej provincii Pandžšír sa v nedeľu do údolia zosunuli ďalšej lavíny. Na niektorých miestach dosahujú podľa guvernéra provincie Abdur Rahmána Kabírího, ktorého citoval spravodajský web BBC, lavíny vyššie až štyridsiatich metrov.

01.03.2015 19:33
Afghanistan, lavína Foto: ,
Afganci nesú jedlo po lavíne v provincii Pandžšír.
debata (2)

Afganský prezident Ašraf Ghaní uviedol, že po celej krajine v posledných dňoch v lavínach a pri záplavách zahynulo prinajmenšom 286 ľudí. Bilancia obetí ale pravdepodobne ešte porastie.

Pád nových lavín podľa Kabírího úplne odrezal od civilizácie niektorá horské údolia, ktorá bola už beztak len veľmi ťažko dostupná. Úrady vraj nemajú predstavu o tom, koľko ľudí masy snehu pod sebou uväznili. Zhruba 200 z obetí prírodných katastrof z posledných dní v Afganistane pochádza práve z okolia Pandžšíru.

Buldozérom sa medzitým podarilo sprejazdniť jednu z hlavných komunikácií provincie. Na mnohých miestach však ešte helikoptéry musia zhadzovať uviaznutým obyvateľom potravinovú pomoc. Miestne zdroje uvádzajú, že ide o najväčšie nešťastie svojho druhu v tejto časti Afganistanu za posledných 30 rokov.

Prezident Ghaní kvôli živelným pohromám v krajine zrušil na víkend plánovanú cestu do Iránu. Od nedele v Afganistane vyhlásil trojdňový štátny smútok.

Pandžšír je malá horská provincia severne od Kábulu; tamojší ľudia sa živia hlavne poľnohospodárstvom a pastierstvom. Predchádzajúce zimné mesiace boli mimoriadne suché a začalo sa hovoriť o hrozbe suchého leta. Poľnohospodárstvo je oporou afganskej ekonomiky. Tri štvrtiny obyvateľov žijú vo vidieckych oblastiach.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Lavína