Sýrska opozícia nesúhlasí s prímerím v Halabe podľa návrhu OSN

Splnomocnencovi OSN pre Sýriu Staffanovi de Misturovi sa nepodarilo dohodnúť lokálne prímerie pre najväčšie sýrske mesto Halab. Jeho návrhy síce prijala vláda v Damasku, ale opozícia ich odmietla.

02.03.2015 07:55
Bašar Asad, sýria Foto:
Sýrsky prezident Bašar Asad.
debata (14)

Podľa halabskej komisie revolučných síl by mala dohoda obsahovať návrhy, ktoré sa nebudú týkať len mesta, ale ponúknu riešenie celého sýrskeho konfliktu. Opozícia za hlavnú podmienku pre akúkoľvek dohodu požaduje záruky na odstúpenie prezidenta Bašára Asada a na postavenie sýrskych predstaviteľov pred súd za vojnové zločiny.

Komisia, ktorú vedie Chálid Húdža, oznámila, že de Misturovej návrhy „neprinášajú riešenia humanitárnej krízy pre Sýrčanov, ktorí sú vystavení chemickým a ďalším zakázaným zbraniam“.

De Mistura je už tretím osobitným splnomocnencom OSN pre Sýriu a na rozdiel od svojich predchodcov, ktorí sa usilovali o dohodu medzi Damaskom a opozíciou, sa sústredil na čiastkové ciele. Vyhlásil, že chce dosiahnuť lokálne prímerie, ktoré umožní dopraviť k civilistom humanitárnu pomoc a otvorí cestu k širšej dohode o pokoju zbraní.

Prvou z týchto lokalít mal byť Halab, čo bola hospodárska metropola Sýrie. Od leta 2012 je rozdelená na dve časti – zatiaľ čo západnú štvrti kontroluje vláda, východné sú v rukách opozície.

Asad už začiatkom februára súhlasil s prímerím, ktoré by malo platiť aspoň šesť týždňov.

Opozícia ale zrejme prestala de Misturovi dôverovať, pretože 13. februára vo Viedni vyhlásil, že je nutné s Asadom počítať ako s účastníkom riešenia sýrskej krízy. Opozícia stavia na obsahu minulých kôl mierových rokovaní, v ktorých trvala na tom, že Asad musí odstúpiť a že vedenia Sýrie sa ujme prechodná vláda.

Boje v Sýrii pokračujú asi 50 kilometrov južne od Damasku, na rozhraní provincií Dará, Kunajtra a Damask.

Sýrska armáda a spojenecký libanonský Hizballáh tam bojujú proti opozícii z frontu An-Nusrat, ktorý obsadil strategické kopce. Sýrski Kurdi bojujú stále v blízkosti severosyrského Kobani s organizáciou Islamský štát (IS) a získali už skoro 300 zo 350 dedín v okolí tohto pohraničného kurdského mesta.

IS cez víkend pustil na slobodu 19 z viac ako 200 sýrskych kresťanov, ktorých zajal minulý týždeň v provincii Hasaká. Skupina bola podľa agentúry AFP prepustená za výkupné a je už v meste Hasaká.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #prímerie #Bašár al-Asad