Boris Nemcov - fyzik, ktorý písal verše. Tvrdil, že Putin sklamal Jeľcina

Matka lekárka chcela vychovať zo syna hudobníka, lenže jeho zaujala veda. Hrať karty sa naučil skôr, ako vedel čítať, a tak sa mu darilo, že v mladosti si hrou zabezpečoval vlastné vreckové.

02.03.2015 09:00
Boris Nemcov, Rusko Foto: ,
Boris Nemcov
debata (192)

Každý rubeľ sa mu zišiel, pretože rodičia sa rozviedli, keď mal osem rokov. Zostal žiť s mamou, ktorá mala ešte dcéru. Boris Nemcov hovorieval, že v čase dospievania cítil silnú túžbu odpútať sa od skromných pomerov. Podarilo sa mu to. Po rozpade Sovietskeho zväzu vstúpil do ruských dejín ako vplyvný politik.

Nemcov sa narodil v Soči v rusko-židovskej rodine. Zrejme sa v nej vyskytovali náboženské trenice, pretože matka Židovka sa nahnevala na Borisovu babičku z otcovej strany, keď dala pokrstiť malého vnuka.

Kučeravý fešák vyštudoval fyziku s vynikajúcim prospechom. „Keď sa zamestnal vo výskumnom ústave, vyskúšal si aj literatúru. Písal verše pod pseudonymom Ben Ejdman,“ pripomenul týždenník Argumenty i fakty. Meno, ktoré si ako autor vybral, bolo odvodené od matkinho priezviska Ejdmanová.

Pohyboval sa v spoločnosti pôvabných žien. Bol medzi nimi veľmi obľúbený a aj ony ho obletovali. S troma partnerkami mal dovedna štyri deti.

Vedec, potom gubernátor

Ako výskumník bol úspešný. Podpísal sa pod viacero patentov, napríklad zdokonalil techniku kozmických lodí. „Talentovaný fyzik, ktorý má veľa dobrých prác,“ zhodnotil ho dávnejšie už zosnulý slávny ruský nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Vitalij Ginzburg.

Do verejného života sa Nemcov zapojil po havárii v černobyľskej atómovej elektrárni, keď mal 27 rokov. V čase perestrojky a glasnosti, čiže v období závanu slobody, sa stal členom ekologického hnutia Za jadrovú bezpečnosť v Nižnom Novgorode (vtedy mesto Gorkij). Pomohlo mu to v roku 1990 získať vo voľbách kreslo v parlamente.

O rok neskôr počas dramatických dní v Moskve sa postavil na stranu prezidenta Borisa Jeľcina, keď komunisti proti nemu pripravili prevrat, ale neuspeli. Šéf Kremľa sa odvďačil nádejnému mladému politikovi funkciou zmocnenca oblasti Nižnij Novgorod. Zjavne sa osvedčil, lebo v roku 1996 v tamojších voľbách gubernátora ho podporilo takmer 60 percent hlasujúcich.

Ozývali sa síce aj kritické hlasy, že Nemcov uprednostňuje spriatelených podnikateľov, ale faktom napríklad zostane, že počas jeho pôsobenia sa vybudovalo 5-tisíc kilometrov ciest. V roku 1996 patrilo oblasti, ktorú riadil, tretie miesto v objeme investícií v celom Rusku.

Vstup do vlády

Stúpenci Nemcova chceli, aby v roku 1996 kandidoval v prezidentských voľbách. Odmietol. Nesúperil s kamarátom Jeľcinom, ktorý potom obhájil kreslo. Do Moskvy sa však onedlho dostal – staronový šéf Kremľa ho v marci 1997 ustanovil za vicepremiéra.

Kariéra hospodárskeho reformátora Nemcova vo vláde však netrvala dlho. Rusko zasiahla v roku 1998 vážna ekonomická kríza a on si musel zbaliť veci v úrade. Predtým sa pritom špekulovalo, že Jeľcin by si ho mohol vybrať za svojho nástupcu. Prezident neskôr odovzdal Kremeľ Vladimirovi Putinovi.

Po odchode z vlády Nemcov založil liberálnu politickú stranu, ale ako súčasť volebnej koalície Zväzu pravicových síl v roku 2003 stratila zastúpenie v parlamente. Po príchode Putina k moci sa rýchlo stal jeho kritikom. Z protikremeľskej rétoriky nezľavil do konca života.

Nemcov pre Pravdu

Opozičný rečník s ostrým jazykom – tak pôsobil, keď vystupoval na mítingoch alebo poskytoval rozhovory. Denníku Pravda dal dva razy interview. (Prvé v roku 2008, vyšlo s titulkom Ak Putin neodíde, Medvedev ho porazí, druhé s titulkom Jeľcin oľutoval, že si vybral Putina vyšlo v roku 2011.) Odhad na jar 2008 mu nevyšiel. Očakával, že keď do Kremľa príde Dmitrij Medvedev, lebo Putin si podľa ústavy musel dať pauzu s prezidentskou kandidatúrou, časom nastane spor medzi týmito politikmi. „Kto kontroluje pomery v Kremli, kontroluje celé Rusko. Navyše, môže sa silno opierať o ústavu, ktorá dáva všetku moc do rúk prezidentovi. Ten môže odvolať premiéra bez súhlasu parlamentu. Čiže Medvedev bude mať právo napísať na papier: Putin. Odvolaný. Dovidenia, bodka,“ povedal vtedy Nemcov.

Upozorňoval, že Putin sa preráta, keď si myslí, že ako premiér bude riadiť štát aj po odchode z Kremľa. Skutočnosť bola iná. Obaja zostali spojenci. Medvedev neskôr prezradil, že už v roku 2008 sa dohodol s Putinom na rošáde – na jar 2012 mu prenechá kreslo prezidenta a on prevezme funkciu premiéra.

Na jeseň 2011 Nemcov pre Pravdu tvrdil, že rozhodnutie Medvedeva ho neprekvapilo, ale určite sklamalo mnohých Rusov. Putinovi pritom veštil horšie časy, predpovedal nové protesty, lebo podľa neho pribúda počet nespokojných obyvateľov. Prízvukoval pritom, že Jeľcin oľutoval výber svojho nástupcu: „Bola to jeho veľká chyba. Obrovská. Priznal si to, keď žil ešte po odchode z Kremľa,“ povedal Nemcov s poukázaním na súkromné debaty s Jeľcinom.

© Autorské práva vyhradené

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Boris Nemcov