Irán je vraj odhodlaný dohodnúť sa o jadrovom programe

Irán urobí všetko, čo je v jeho silách, aby sa dohodol o svojom jadrovom programe. V Ženeve to v pondelok povedal iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarifa. V utorok sa v Montreux zíde s americkým náprotivkom Johnom Kerrym a potom budú tento týždeň pokračovať medzinárodné rozhovory šiestich veľmocí s Iránom. V stávke je dohoda, vďaka ktorej môže Irán za určité ústupky dosiahnuť zrušenie medzinárodných sankcií.

02.03.2015 10:25 , aktualizované: 15:15
John Kerry, USA, Švajčiarsko, OSN Foto: ,
John Kerry v Ženeve
debata (6)

Zarifa vyhlásil, že dohoda by mohla byť uzavretá už tento týždeň, ak rokujúce krajiny preukážu dostatočnú vôľu zrušiť sankcie. „Najmä naši západní partneri musia pochopiť, že sankcie a dohoda nejdú dokopy. Ak chcú dohodu, musia sankcie ukončiť. Všetky sankcie musia byť zrušené,“ povedal Zarifa.

S Iránom rokuje päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko a v roku 2013 sa podarilo po rokoch márneho snaženia dospieť k dočasnej dohode. Na ňu má nadviazať stály dohovor, ktorého rámec má byť známy do konca marca, detaily potom v lete.

Kerry v Ženeve k iránskym rozhovorom vyhlásil, že sa v nich síce podarilo pokročiť, ale k ich ukončeniu zostáva ešte dlhá cesta. Varoval pred verejnou diskusiou o detailoch, pretože by to podľa neho mohlo rozhovory ohroziť. Mieril tým na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý bude v utorok na tému iránskeho jadrového programu hovoriť v utorok v Kongrese. Podľa amerických novinárov sa očakáva, že zverejní nové fakty, zrejme na základe získaných tajných informácií. „Znepokojujú nás správy, že v najbližších dňoch majú byť zverejnené určité detaily. V tom prípade bude ťažké dospieť ku konečnej dohode,“ povedal Kerry, bez toho, aby Netanjahua menoval.

Technické problémy iránskeho jadrového programu monitoruje Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Jej šéf Jukija Amano v pondelok na schôdzi guvernérov vo Viedni povedal, že Irán doteraz neposkytol požadované kľúčové informácie, o ktoré MAAE už dlho žiada. Ide o testy s výbušninami a ďalšie aktivity využiteľné pri vojenskom výskume. „Agentúra nemôže poskytnúť dôveryhodné uistenie o zatajovaných materiáloch a aktivitách v Iráne, takže nemôže vec ani uzavrieť v tom zmysle, že sa Irán venuje výlučne mierovým aktivitám,“ povedal Amano.

Podstatou dohody je vylúčiť podozrenie, že Irán vyvíja jadrovú zbraň. Teherán sa ale odmieta vzdať technológie obohacovania uránu a podľa Izraela mu dohoda len poskytne čas rozvíjať vojenský program.

Netanjahu odsúdi v Kongrese USA chystanú dohodu s Iránom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dorazil v noci na pondelok do Washingtonu, kde ho podľa jeho spolupracovníkov čaká „historická misia“ s cieľom odsúdiť v Kongrese USA zlú dohodu, ktorú podľa židovského štátu chystá Biely dom a ďalšie veľmoci s Iránom ohľadom jeho jadrového programu. Uviedli to zahraničné agentúry.

Benjamin Netanjahu a Barack Obama Foto: SITA/AP, Pablo Martinez Monsivais
Benjamin Netanjahu, Barack Obama Benjamin Netanjahu a Barack Obama

„Vieme toho veľa o dohode, ktorá sa chystá. Podľa nás je to zlá dohoda,“ povedal podľa agentúry AFP člen delegácie izraelského premiéra po prílete do USA. Pripravovaná dohoda Barackovou vládou podľa predsedu izraelského kabinetu nezabráni tomu, aby Teherán vyrobil atómovú bombu.

Veľmoci sa k dohode s Iránom snažia dospieť do 31. marca. USA chcú dohodu uzavrieť za každú cenu, myslí si AFP. Irán má v medzinárodnej dohode s USA, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou a Nemeckom zaručiť civilnú povahu svojho jadrového programu výmenou za odvolanie medzinárodných sankcií proti Teheránu.

Perspektíva tejto historickej dohody ale vyvoláva nové ochladenie vzťahov medzi izraelskými a americkými spojencami. Biely dom je podľa miestnych a zahraničných komentárov roztrpčený návštevou Netanjahua v Kongrese. S Netanjahuom by sa počas jeho pobytu v USA nemal zísť žiadny predstaviteľ americkej vlády Baracka Obamu.

Netanjahu dostal pozvanie do USA len od predsedu Snemovne reprezentantov, republikána Johna Boehnera. V Kongrese vystúpi v utorok. V pondelok o Iráne prehovorí na konferencii Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti (AIPAC), ktorý v USA už mnoho rokov presadzuje záujmy židovského štátu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Irán #sankcie #Benjamin Netanjahu #iránsky jadrový program