Bostonský atentátnik Carnajev bude čeliť trestu smrti

Na slávnom bostonskom maratóne zahynuli pri atentáte 15. apríla 2013 traja ľudia. Podľa obžaloby atentát pripravil dvadsaťročný mladík čečenského pôvodu Džochar Carnajev spolu so svojím bratom Tamerlanom. Starší Tamerlan bol zabitý pri prestrelke s políciou, Džochar bol ťažko zranený a 4. marca by sa s ním mal úvodnými rečami obžaloby a obhajoby začať súdny proces. V prípade usvedčenia mu hrozí trest smrti.

02.03.2015 11:13
Džochar Carnajev, Bostonský maratón, Boston,... Foto:
Džochar Carnajev
debata (1)

Súdny proces s Carnajevem sa začal formálne 5. januára výberom poroty. Džocharovi právnici už avizovali, že sa budú snažiť dokázať, ako bol ich klient silne ovplyvnený a možno aj zastrašovaný svojim bratom, aby sa na útoku podieľal. Obžaloba naopak plánuje argumentovať, že si bol mladší z bratov vedomý toho, čo robí a nesie teda plnú zodpovednosť.

Dohromady 17 z 30 bodov obžaloby umožňuje vyniesť v prípade usvedčenia trest smrti. Carnajev sa doteraz súdnemu pojednávaniu vyhýbal.

V cieli medzinárodného maratónu v americkom Bostone explodovali 15. apríla 2013 asi o 20:50 SELČ dve amatérsky vyrobené bomby ukryté v čiernych vreciach približne 100 metrov od seba; stalo sa tak zhruba dve hodiny po tom, čo cieľovou páskou prebehol víťaz. Nálože tvorili tlakové hrnce obsahujúce veľké množstvo guľôčkových ložísk, ktoré mali zasiahnuť čo najviac ľudí.

V dôsledku explózií zomreli traja ľudia vrátane osemročného chlapca a 264 osôb bolo zranených, z toho 17 ľudí bolo v kritickom stave.

Americký prezident Barack Obama označil útok za teroristický čin.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Džochar Carnajev #Bostonský maratón #atentát #Carnajev