Pátranie po malajzijskom lete MH370 zrejme v máji ukončia

Austrálsky vicepremiér Warren Truss avizuje skoré zrušenie pátrania po takmer rok nezvestnom malajzijskom lietadle. Truss v pondelok zverejnenom rozhovore pre agentúru Reuters poukázal na neefektívnosť a nákladnosť medzinárodnej akcie, ktorá v odľahlých častiach Indického oceánu trvá už dlhé mesiace.

02.03.2015 11:32
ponorka, Malajzijské lietadlo, pátranie,... Foto: ,
Ponorka, ktorá pátrala po stratenom malajzijskom lietadle v Indickom oceáne.
debata (3)

Súčasný plán pátrania po lete s označením MH370 vo vymedzenej oblasti by mal vypršať koncom mája. Podľa ministra regionálneho rozvoja už prebiehajú diskusie o ďalšom postupe v prípad zlyhania a medzi možnosťami je aj odvolanie misie.

„Mnohým rodinám ľudí na palube sa nedostane úľavy, kým nebudú mať určitú vedomosť, že stroj a pozostatky ich milovaných objavili. No my jednoznačne nemôžeme pokračovať v hľadaní do nekonečna,“ povedal minister pre Reuters na margo pátrania, ktorého súčasťou sú štyri lode vybavené modernými ponorkami. Akcia už stála viac ako 40 miliónov dolárov, pričom náklady si Austrália delí spoločne s Malajziou.

Malajzijské lietadlo s 239 osobami zmizlo ôsmeho marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetrovatelia tvrdia, že lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa po prerušení kontaktov nad Juhočínskym morom otočilo a zamierilo do odľahlých oblastí Indického oceánu.

Doteraz sa z nezvestného Boeingu 777 nepodarilo nájsť ani jedinú trosku. Pátranie prebieha už niekoľko mesiacov západne od Austrálie a jeho úspech podľa úradov nie je zaručený. Predbežnú správu zverejnia v sobotu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #Austrália #malajzijské lietadlo