Za vraždou Nemcova asi správa o Ukrajine nebola, tvrdia spolupracovníci

Bývalého ruského vicepremiéra a kritika Kremľa Boris Nemcov by len ťažko zavraždili kvôli svojej chystanej správe o ruskom zapojení do konfliktu na východe Ukrajiny, ktoré Moskva vytrvalo popiera. Tvrdia to aspoň v internetovom denníku Gazeta.ru Nemcovovi spolupracovníci.

02.03.2015 18:49
Boris Nemcov, Rusko Foto: ,
Ruská polícia na mieste smrti Borisa Nemcova neďaleko Kremľa v Moskve.
debata (176)

„Väčšina z nich pochybuje, že by sa v nej (Nemcovovej správe) objavili nové fakty, skôr mala byť kompilátom už známych skutočností, a to sa sotva stalo dôvodom vraždy,“ napísal denník. Nemcov bol podľa straníckeho kolegu Ilju Jašina ešte len na začiatku práce. Spísanie celej brožúry malo trvať asi mesiac. "(Nemcov) hovoril o tom, že získal určité záchytné body, ktoré mu dovolia dokázať prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine, najmä pripomenul, že hovoril s rodičmi zabitých ruských vojakov z Ivanova, Jaroslavli a ešte z ďalšieho mesta, na ktoré si bohužiaľ už nespomeniem, "povedal Jašin.

Rozpracovaný materiál zrejme zabavili vyšetrovatelia, po pohrebe sa však Nemcovovi kolegovia pokúsia správu dokončiť, ak to bude možné.

Aj podľa ďalšieho opozičného predáka, bývalého premiéra Michaila Kasjanova mal Nemcov pohromade len nápad.

Poslanec Dmitrij Gudkov predpokladá, že nápad dostal Nemcov potom, čo minister obrany Sergej Šojgu odpovedal na Gudkovovu otázku ohľadom osudu vojakov údajne padlých na Ukrajine – a síce, že sa nevyjadrí ku konkrétnym menám kvôli zákonu o ochrane osobných údajov. Túto vyhýbavú odpoveď vraj Nemcov pochopil ako „faktické priznanie prítomnosti (ruských) vojsk (na Ukrajine)“.

Podľa novinára Alexeja Gorbačova z novín Nezavisimaja gazeta bol Nemcov presvedčený, že pri analýze ruských médií a oficiálnych vyjadrení nájde obrovské množstvo údajov neladiace s úradnou verziou, že na Ukrajine nie sú žiadni ruskí vojaci ani zbrane. „Povedal mi ale, že ešte konkrétne fakty nemá,“ dodal.

O možnosti, že Nemcova zavraždili kvôli chystanej správe, sa zmienil ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Niekto sa toho veľmi bál. Boris sa nebál, a tak ho zabili,“ usúdil. „Nemyslím si to. Nemcovove správy boli vždy kompiláciou známych faktov,“ oponoval Vladimir Milov, ktorý sa podieľal na spísaní predchádzajúcej Nemcovovej správy o vplyvoch vládnutia Vladimira Putina. Tiež profesor moskovskej diplomatickej akadémie MGIMO Valerij Solovej neverí priamej súvislosti medzi chystanou správou a zločinom; text by podľa neho musel obsahovať čosi úplne mimoriadne, aby viedol k vražde.

© Autorské práva vyhradené

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Nemcov