Austrália posiela do Iraku ďalších 300 vojakov

Austrálsky premiér Tony Abbott v utorok oznámil vyslanie 300 austrálskych vojakov do Iraku, kde tamojším ozbrojeným silám budú pomáhať pri výcviku v záujme boja proti radikálom z organizácie Islamský štát.

03.03.2015 07:47
debata (1)

Vláda v Canberre pritom minulý týždeň schválila vyslanie nebojovej misie ďalších približne 150 vojakov do arabskej krajiny. Abbott potvrdil, že ide o rozhodnutia v súlade s požiadavkou irackej a americkej vlády.

Podľa lídra Austrálie nešlo o jednoduché rozhodnutie, no Iračanov nechcú nechať v boji proti obávaným extrémistom samých. Zároveň taktiež chcú v záujme národnej bezpečnosti eliminovať hrozby terorizmu na domácej pôde, kde sa k IŠ prihlásili desiatky obyvateľov.

Austrália bola aktívnou súčasťou aj misie spojencov, ktorí pod vedením USA v roku 2003 vtrhli do Iraku. Približne 2000 austrálskych vojakov sa stiahlo v roku 2009.

Austrálska vláda vo februári uviedla, že po boku teroristických skupín v Iraku a Sýrii bojuje alebo ich inak podporuje najmenej 90 Austrálčanov. Úrady tiež evidujú najmenej 140 osôb aktívne podporujúcich extrémistické skupiny a vyše 90 občanom podozrivým z extrémizmu odobrala cestovné pasy, aby nemali možnosť odísť alebo sa vrátiť.

Austrália ešte v septembri zvýšila stupeň teroristického ohrozenia na vysoký pre obavy, že islamskí radikáli vracajúci sa z bojov v Sýrii a Iraku by mohli uskutočniť útok na austrálskej pôde.

Verejnosť v decembri šokovala rukojemnícka dráma, keď ozbrojený muž hlásiaci sa k islamu zadržiaval v kaviarni v centre Sydney 17 ľudí. Dve ženy incident neprežili

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Irak #Austrália