Parlament v Kyjeve bude rokovať o pozvaní mierových oddielov

Ukrajinský parlament by sa mal v utorok zaoberať otázkou prípadného pôsobenia medzinárodných mierových jednotiek v krajine, ktorá sa borí s konfliktom s proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny. Predloženie príslušného návrhu ešte v sobotu prisľúbil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

03.03.2015 07:52 , aktualizované: 10:54
Petro Porošenko, Ukrajina, prezident Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (10)

Myšlienku prizvania mierotvorcov zo zahraničia do Donbasu Porošenko nastolil pred dvoma týždňami. Spresnil, že na misii by sa, samozrejme, nemohli podieľať ruskí „agresori“ a že by bolo najlepšie, aby išlo o policajnú misiu Európskej únie. Rusko zareagovalo odmietavo, Európska únia zdržanlivo.

Porošenko sa však v pondelok oficiálne obrátil na OSN a Európsku úniu so žiadosťou o vyslanie mierových jednotiek, ktoré by na východe Ukrajiny dohliadali na prímerie medzi povstalcami a armádou.

Podľa Ruska, ktoré disponuje právom veta v Bezpečnostnej rade OSN, bol ale dohľad nad prímerím už zverený pozorovateľom z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Tí sa ale sťažujú na prekážky brániace plneniu misie.

Ukrajinská armáda a proruskí povstalci sa vzájomne obviňujú z porušovania prímeria, aj keď intenzita potýčok v poslednej dobe poklesla. Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla už vyžiadal na 6-tisíc obetí.

Kvarteto lídrov súhlasí s rozmiestnením pozorovateľov OBSE

Lídri Ruska, Nemecka a Francúzska vyslovili súhlas s ukrajinským návrhom na rozmiestnenie pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo východoukrajinských regiónoch, kde vládne sily bojujú proti Ruskom podporovaným separatistom.

V záujme posilnenia platného februárového prímeria, ktoré lídri spoločne dohodli v bieloruskom Minsku, sa na tomto postupe dohodli počas nočného telefonátu. Angela Merkelová, Vladimir Putin, François Hollande a Petro Porošenko sa taktiež zhodli na potrebe výmeny zajatcov a humanitárnej pomoci cez organizáciu Červený kríž, informovala nemecká vláda.

Lídri podľa Berlína ocenili aj stiahnutie ťažkých zbraní z konfliktnej oblasti.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #OSN #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko